Vaření s dítětem

Jeannette Moninger

Většina batolat a předškoláků miluje „pomáhání“ v kuchyni. Zatímco další pár rukou možná práci zpomalí a nadělá více nepořádku, seznamování dítěte s přípravou jídla může být příjemný způsob, jak upevnit vzájemné pouto a trávit společně čas.

A navíc, když zapojíte dítě do přípravy jídla, možná mu to pomůže si vytvořit zdravé stravovací návyky a vyzkoušet nové potraviny. Zde jsou rady, jak co nejlépe využít čas strávený s malým kuchtíkem.

Vyberte si snadný recept

Recept vybírejte podle věku a stupně vývoje dítěte. Složité nebo časově náročné recepty nejsou vhodné. Vyberte jídlo, jehož příprava je snadná a vyžaduje jenom malý počet surovin, jako je např. jogurtový krém prokládaný ovocem.

Protože malé děti rády strkají prsty do úst, vyhýbejte se situacím, kdy by se děti mohly dostat do styku se syrovými potravinami, které představují zdravotní riziko, například s těstem na koláčky se syrovými vejci.

Jděte spolu na nákup

Nakupování potravin s dítětem za patami může vydat na delší výlet, ale hledat společně suroviny na vaření může být zábavné a poučné. Podpořte rozvoj dítěte a nakupování pojměte jako příležitost k učení.

Při vytahování potravin z polic vysvětlujte dítěti, jak daná potravina změní chuť jídla („Přidáme do koláčků borůvky, aby byly sladší!“), zeptejte se dítěte, zda chce do salátu červenou, žlutou, nebo zelenou papriku nebo mu dejte první lekci pravopisu a ukazujte mu písmena na obalu („Cukr začíná písmenem ‚C‘.“).

Hledejte jednoduché úkoly

Mezi práce v kuchyni vhodné pro malé děti (pod vaším bedlivým dohledem) může patřit oplachování ovoce, sypání cukru nebo jiných surovin, míchání, šťouchání a příprava placiček. Starší dítě bude bavit sypat borůvky na hotové palačinky a „malovat“ smajlíky nebo „psát“ iniciály svého jména.

Na vše dohlížejte

Bezpečnostní opatření a neustálý dohled jsou v kuchyni naprosto nezbytné. Vysvětlete dítěti, s čím smí pracovat nebo čeho se smí dotýkat, a naopak, co má za všech okolností zapovězeno, jako například vrčící metličky mixéru, ostré náčiní a horké povrchy jako varná deska a trouba. Rukojeti pánví vždy otočte směrem dovnitř, aby se zabránilo nehodám.

Když budete ochutnávat společný výrobek, nezapomeňte pochválit kuchařské dovednosti dítěte. Vynasnažte se „nevidět“ mouku na podlaze nebo rozlité mléko, jak nejlépe umíte. Důležité je, že jste posílila sebedůvěru dítěte tím, že jste jej vedla ke zvládnutí nových dovedností, a dokonce k tomu, aby ochutnalo nová jídla. Dobrou chuť!

Souhlas pro soubory cookies