Signály připravenosti dítěte na nácvik chození na nočník

Lawrence Kutner

Nejprve jedna perspektiva pro vyčerpané rodiče: každé zdravé dítě se nakonec naučí chodit na nočník. Z dlouhodobého pohledu nezáleží na věku, kdy tyto specifické dovednosti zvládne. Nejde o odraz vašich dovedností v úloze rodiče ani vaší lásky k dítěti.

Pokud však začnete s trénováním na nočník dřív, než bude vaše dítě biologicky a emočně zralé, bude vás to oba frustrovat a zneklidňovat. Bude to rovněž protahovat celý proces, protože se to pravděpodobně zvrhne v souboj vůlí – a to je boj, který rodiče nikdy nevyhrají. Proto je dobré umět rozpoznat signály, že se dítěti bude pravděpodobně dařit, ještě než s trénováním začnete. Většina dětí se naučí chodit na nočník ve věku mezi 18 a 30 měsíci, ale jsou děti, které se o tyto dovednosti snaží ještě ve 4 letech. Když se však budete dívat pozorně, z chování svého dítěte poznáte, že už je pravděpodobně připraveno začít. Například:

• Má stolici v celkem předvídatelné době? Dává vám prostřednictvím slov nebo chování najevo, že si uvědomuje, že má stolici? • Umí si stáhnout a zase natáhnout plenkové kalhotky? • Projevuje zájem o koupelnu a o to, co v ní ostatní lidé dělají? • Umí si samo dojít pro nočník a sednout si na něj? • Začalo už vám říkat „Ne!“? Má rádo alespoň některé své hračky na určitých speciálních místech? Toto ukazuje, že už má zájem mít věci ve svém okolí pod kontrolou. • Ví, co znamená „mokrý“ a „suchý“? • Reaguje na chválu a chce vás potěšit?

Bude-li dítě většinou reagovat uvedeným způsobem, může už být připravené začít trénovat na nočník, mějte však na paměti jedno – nikdy se nesnažte učit dítě na nočník v době nějakého stresu, například když se rodina stěhuje nebo jede na dovolenou nebo když je dítě nemocné. Nebude-li to fungovat, udělejte si pauzu a zkuste to znovu za několik týdnů nebo měsíců.

Jednou na to dojde – jenom tomu dejte čas.

Souhlas pro soubory cookies