Úspěšné trénování chození na nočník: myslete jako dítě

Caitlin Boyle

Možná, že vy se té „příšery na záchodě“ nebojíte, ale vaše dítě pravděpodobně ano. Pokud však chcete při trénování chození na nočník dosáhnout úspěchu, musíte se na celou problematiku podívat z perspektivy svého batolete. A tady si přečtěte, jak na to.

Pro dítě může trénování chození na nočník představovat frustrující a časově náročnou snahu. Narušuje to hraní, je tam spousta nových pravidel a nejhorší je trapný okamžik, když se vám stane nehoda na veřejnosti.

A pro vás to s největší pravděpodobností taky nebude procházka růžovým parkem! Trénování chození na nočník je velkým milníkem v oblasti emočního a fyzického vývoje dítěte. Budete-li vědět, jaké myšlenky se vašemu dítěti honí hlavou, může vám to pomoci pochopit, jak se efektivněji vypořádat s nácvikem jeho chození na nočník.

Dítě si pomyslelo: To není žádná legrace! Vaše dítě si hraje a má se báječně, když ho najednou všichni honí na záchod, aby trénovalo činnost, která je stresující i matoucí zároveň. Vaše dítě se může bát udělat bobeček, protože má tvrdou stolici, anebo protože si pamatuje dobu, kdy mělo zácpu. Není divu, že se mu občas stane nehoda.

Dítě si pomyslelo: Tohle je ale moje vůbec nejlepší hovínko! Pravděpodobně považujete hovínko a čůránky za věci, které se splachují pomocí vody. Z pohledu dítěte jsou to však věci, které vytvořilo. A taky do nich vložilo spoustu úsilí! Možná posuzuje tenhle konkrétní bobík podle toho, jakou malbu posledně vytvořilo pomocí prstů… a vy to chcete spláchnout do záchodu. To je od vás pěkně ošklivé!

Dítě si pomyslelo: Je tam dole nějaká příšera? Jakmile vaše dítě zvládne chození na nočník, musí se naučit po sobě spláchnout, a to může být docela děsivé. Všechen ten hluk a vířící voda! Co když v záchodě číhá velká příšera, která jenom čeká, až si dítě sedne, aby ho mohla kousnout do zadečku? Představivost může pracovat na plné obrátky, zvlášť jestli je tu starší sourozenec, který mu vypráví strašidelné příběhy o nočníku.

Dítě si pomyslelo: To je spousta práce! Vyrušili mě u hraní, přežil/a jsem strašlivou záchodovou příšeru… a teď se mám utřít? A natáhnout si kalhoty? A umýt si ruce?! Kdy už to skončí, mami?! Trénování chození na nočník, to je spousta práce a nezvyklých, nových dovedností, které musí vaše dítě zvládnout. Může toho na něj být moc – nebo ho to prostě otráví.

Dítě si pomyslelo: Uh-oh … Jakmile se vaše dítě v trénování chození na nočník zaběhne, začne chápat, že je lepší odskočit si kvůli neodkladným záležitostem na nočník. Dostane za to odměnu a vy mu ukážete, jak pyšní na něho jste. Pokud se mu občas stane nehoda, může se cítit trapně nebo mít strach, že se na něj budete zlobit. Zdá se totiž, že trénování chození na nočník je pro maminku a tatínka opravdu důležité, takže vás nechce zklamat!

Aby trénování chození na nočník fungovalo Mějte prostě na paměti, že vaše dítě může být zmatené, otrávené a trochu vystrašené trénováním chození na nočník, což může trvat dlouho. Vysvětlete mu, co jsou bobečky a čůránky, jak se dělají, a proč je splachujeme do záchodu. Odstraňte strach ze splachování a dejte svému dítěti oblečení, které si může snadno sundat a zase nandat. A nejdůležitější je, abyste své dítě za použití nočníku vždycky odměnili a pochválili a z nehod nikdy nedělali velký problém.

Souhlas pro soubory cookies