Jak pomoci svému dítěti, aby se cítilo součástí druhého těhotenství

Kyra Karmiloff & Professor Annette Karmiloff-Smith

Těhotenství je radostné období, které budete chtít sdílet se všemi blízkými. Zapojte staršího potomka tím, že ho naučíte vnímat miminko jako malého človíčka, který je již součástí rodiny. Zde je několik tipů, jak toho docílit!

Poté, co děcku řeknete o svém těhotenství, snažte se vzbudit jeho zájem o budoucího bratříčka nebo sestřičku jako o dalšího člena rodiny. Jak ale využít druhého těhotenství a naučit děcko sdílet s vámi vaše pocity? Nejprve ho naučte, aby vnímalo miminko jako živoucího človíčka, který již reaguje na vnější svět. Malé děti většinou věří, že miminko v maminčině bříšku poslouchá a kouká se skrz maminčin pupík! I když to samozřejmě není pravda, plod ve skutečnosti sdílí mnoho z matčiných zážitků. Váš hlas i hlasy ve vaší blízkosti pronikají přes plodovou vodu k miminku. To, co cítíte, ovlivňuje hladiny hormonů v jeho krvi, a do určité míry sdílí i to, co jíte. Pomocí těchto fascinujících faktů můžete děcku těhotenství přiblížit.

Abyste děcko pozitivně zapojili do druhého těhotenství, můžete použít tyto zajímavé informace k tomu, aby se sblížilo s miminkem, které se má narodit a již teď je dalším členem rodiny. Zkuste nejprve mezi nimi navázat „komunikaci“ a ukažte mu, jak si miminko již začíná zvykat na hlas svého sourozence. Každý den ve stejnou dobu, když budete s děckem odpočívat, ho vybídněte, aby mluvilo nebo zpívalo u vašeho bříška. Položte mu hlavičku na sebe a nechte ho komunikovat s miminkem. Opakujte tento rituál každý den a poraďte děcku, aby zpívalo vždy stejnou písničku nebo říkalo stejnou básničku a nechte ho ručičkou vyzkoušet, jak miminko reaguje pohyby. Ještě před narozením se miminko v děloze naučí rozeznávat zvuk hlasu svého sourozence a jeho písničku a po narození na ně může již reagovat nadšeným kopáním nožičkama nebo se nechá známými zvuky ukonejšit. Druhé těhotenství je optimálním způsobem, jak vytvořit vazby mezi budoucími sourozenci.

Existuje řada dalších příkladů, které lze použít pro to, aby bylo miminko již vnímáno jako aktivní člen rodiny. Výzkumy ukázaly, že do dělohy neproniká jen zvuk. Nenarozené miminko je citlivé i na měnící se chuti, například když sníte něco ostrého, změní se sladkost plodové vody. Takže až příště budete jíst s děckem u stolu, vysvětlete mu, že jídlo ochutnává i miminko v bříšku. Ukažte mu na jednoduchém obrázku, jak se potrava dostává z vašeho těla pupeční šňůrou k miminku. Rozesmějte ho tím, že napodobíte, jak miminko krčí nos, když maminka sní příliš mnoho česneku. A když je čas jít spát, připomeňte děcku, že miminko poslouchá pohádku a taky se už chystá ke spánku.

Prožijte s děckem období čekání na příchod dalšího člena rodiny co nejzábavnější formou. Zapojte ho do přípravy pokojíčku pro miminko a výběru některých věcí, aby mělo pocit, že se také na přípravách podílí. Na všechny otázky děcka na miminko nebo těhotenství odpovídejte jednoduše a přímo a dávejte mu najevo, jak ho máte rádi.

Souhlas pro soubory cookies