Jak vytvořit pokoj pro dva (batole a starší dítě)

Emily Lapkin

Vaše maličké konečně spí v noci (většinu času) a zdá se, že je připraveno nastěhovat se k svému staršímu sourozenci do pokoje. Využijte tyto tipy a rady pro usnadnění přechodu ke sdílení jednoho pokoje – a přečtěte si, jak zajistit vašim dětem nový a funkční prostor.

1. Rozdělení prostoru

Určitě se mají navzájem moc rády, ale děti také potřebují nějaké soukromí. Vytvořte pro každé dítě ve stejném pokoji prostor s jejich postelemi.

• Palandy se hodí k vytvoření dojmu oddělených „pater“ v jednom pokoji. • Dvě samostatná lůžka není potřeba umístit bok po boku. Rozmístění postelí do tvaru „L“ dává dětem možnost většího odstupu. • Postel vyvýšenou nad hracím nebo studijním koutkem lze uspořádat s dětskou postýlkou v případě, že jsou vaše děti věkově od sebe dál.

2. Úložné prostory

Sdílený pokoj znamená více oblečení, hraček a věcí, které je potřeba někam uložit. Pokud si vše promyšleně uspořádáte už nyní, usnadní vám to každodenní režim v dalších letech.

• Podporujte samostatnost pomocí nízkých komod a věšáků, k nimž se mohou obě děti snadno dostat a samy se obléknout. • Budou-li vaše děti rovněž využívat svůj pokoj ke studiu nebo výtvarnému a řemeslnému umění, budou muset mít pracovní prostor s odpovídajícím osvětlením a úložnými prostory. • Střídáním vystavených knih a hraček minimalizujete nepořádek a věci budou pro děti stále zajímavé. Věci obměňujte dvakrát do měsíce nebo i častěji.

3. Bezpečnost

Vaše starší dítě si už může hrát s celou řadou hraček a pravděpodobně už se o něj nebudete tolik bát, co se týče jeho bezpečí, zatímco vaše maličké může ještě vyžadovat opatření na zajištění jeho bezpečnosti. Trik spočívá v nalezení rovnováhy, aby byli ve svém pokoji oba spokojení.

• Jejich pokoj bude bezpečnější – a bez nepořádku – budete-li uchovávat většinu her a malých hraček někde jinde. • Omezte uchovávání hraček v pokoji na věci, s nimiž si mohou bezpečně hrát obě děti (jako například plyšová zvířátka). • Zajistěte pokoj z hlediska bezpečnosti pro děti a opatřete elektrické zásuvky kryty, připevněte nábytek ke stěnám tak, aby se nemohly prádelníky a poličky s knihami převrhnout, a zakryjte ostré rohy. • Pokud mají vaše děti tendenci skákat na postelích, obstarejte pěnové matrace (a bez vnitřní pružiny).

4. Styl

Tematika pokoje vašich dětí záleží na dynamičnosti vztahu mezi sourozenci.

• Zkuste neutrální tematiku vhodnou pro obě pohlaví (pláž, les nebo cestování). • Pro dva bratry nebo sestry vyzkoušejte chlapeckou nebo dívčí tematiku, která se bude jevit jako vhodná pro obojí věk (vynechejte všechno, co bude po roce či dvou vypadat moc dětinsky).

5. Bytelnost

Vždycky mějte na paměti praktičnost. I když chcete, aby se vaše děti naučily o své věci dobře starat, chcete také, aby jejich nábytek vydržel nápor každodenního používání.

I když vaše velké dítě možná ještě nemělo žádnou nehodu, mohlo by proklouznout do pokoje a rozlít tam nějaké pití. Očekávejte neočekávané a postarejte se o to, aby všechny plochy byly omyvatelné a něco vydržely!

Souhlas pro soubory cookies