Novorozenec. První setkání sourozenců. Nová sestřička nebo nový bratříček doma

Představení sourozenců

Na okamžik, kdy se vaše děti poprvé uvidí, se s partnerem těšíte už celé měsíce. Budou vypadat stejně? Vytvoří si spolu pouto? Jak si poradíte, když vaše dítě zareaguje pláčem? Cítit před tímto nezapomenutelným setkáním úzkost je normální. Jak se na to rodina tedy může připravit? Zaprvé je nutné tento okamžik pečlivě naplánovat. Vyberte si klidný okamžik a mějte po ruce nějaké hračky nebo sladkosti, které odvedou pozornost dítěte, pokud ho tato událost rozruší. A hlavně se ujistěte, že je s vámi někdo, kdo pochová miminko, až se vaše starší dítě s vámi po porodu přijde přivítat – vaše paže by pro toto objetí měly být volné.

SEZNAMTE SE, SOUROZENCI!

Ať už jste se rozhodla rodit doma, nebo v nemocnici, je první setkání vašeho staršího a novorozeného dítěte velmi důležité. Je třeba k němu přistupovat citlivě a dopředu jej naplánovat. Až vaše batole uvidí svou novou sestřičku nebo bratříčka v náručí jednoho z rodičů, vzbudí to v něm celou řadu pocitů. Nezapomínejte, že domov a rodiče byli až doteď pouze jeho. Přijetí tohoto malého narušitele natrvalo do jeho světa bude vyžadovat náročné přizpůsobování, které zabere jistý čas.

POZOR, KŘEHKÉ

Až budete své starší dítě představovat jeho novému sourozenci, mějte pro něj připravenou volnou náruč. Miminko můžete dát buď do postýlky, nebo ho může pochovat tatínek či babička. Obejměte své starší dítě a zjistěte, jak se má, co zajímavého dělalo, a teprve potom mu ukažte miminko. Nechte ho, ať si na miminko sáhne, pomozte mu, ať se u něj posadí a pochová ho (pomozte mu polštáři nebo si obě děti vezměte k sobě do postele), pokud o to požádá. A při tomto citlivém setkání buďte hodně vstřícná, ukažte jim svou podporu a lásku, aby se mezi nimi mohlo vytvořit nové pouto.

UŽITEČNÉ RADY

Zde je několik tipů, pomocí kterých bude mít setkání s miminkem co nejhladší průběh:

NE, neplánujte první setkání na stejnou dobu, jako je krmení miminka nebo lékařská vizita. Zaměřovat byste se měla na své starší dítě, ne na miminko. ANO, připravte se na všechny možné reakce. Vaše dítě by mohlo na svého nového sourozence reagovat s nadšením, vztekem, lhostejností, štěstím, případně směsí těchto pocitů. NE, v tomto zásadním okamžiku své dítě zbytečně nekárejte (například, pokud bude držet miminko příliš pevně nebo se před ním bude předvádět) – jenom to u něj vyvolá k miminku odpor. ANO, odveďte pozornost něčím pozitivním, pokud tato událost dítě rozruší. Odveďte jeho pozornost od miminka. Řekněte, že maminka od něj potřebuje ještě jednou obejmout nebo mu ukažte zajímavé zdravotnické předměty okolo své postele. NE, nenechte se vyvést z klidu. Musíte okolo sourozenců udržet pozitivní atmosféru, i když bude vaše starší dítě na miminko reagovat špatně. Ve stresových situacích je pro děti skutečně nejprospěšnější, pokud vidí, že dospělí zůstávají v klidu. Zkuste své starší dítě rozesmát. Smích dokáže negativní atmosféru fantasticky rozbořit. Zasmějte se, jak je miminko legračně pomačkané nebo jaké vydává zvláštní zvuky. Vyprávějte mu, jak nádherné to bylo, když se narodilo ono, a jak maličké bylo. ANO, určitě se ujistěte, že si je starší dítě vědomo, jak je pro vás stále důležité.

Souhlas pro soubory cookies