Několik „poprvé“ v životě dítěte: dosahování milníků

Ellen Neuborne

S novorozeným děťátkem je tolik věcí poprvé! První úsměv, první pevná strava, první zoubek. A pokaždé si budete chtít stoupnout a jásat.

Převalení, posazení, chůze a mluvení, jak lze tyto vývojové milníky zachytit a uchovat si je na památku? Máte řadu možností na výběr!

1. Pomocí slov

Veďte si deník, do něhož budete zaznamenávat rané roky života svého dítěte. Nemusíte psát dlouhé a podrobné zápisy – stačí pár slov a datum pro zachycení určitého momentu v čase. Deníky vám pomohou si vzpomenout na ty výjimečné okamžiky, kdy se vaše miminko poprvé usmálo nebo samo posadilo. Nebo kdy poprvé řeklo kouzelné slůvko: „Mama!“

Deníky také zachytí vaše pocity v daném okamžiku. Jde o nádherný záznam života rodiny. V knihkupectvích se prodávají přímo deníky pro miminka – s nápovědou pro zápisy a prostorem pro data a podrobné údaje, aby se žádná důležitá informace neztratila. Pokud však tohle není váš styl, prázdný zápisník poslouží úplně stejně!

2. Pomocí fotografií

Pro některé události je však fotka lepší než 1000 slov. Vítězný výraz na tváři vašeho dítěte, když se vytáhne nahoru a začne kroužit kolem nábytku, nebo jeho grimasa s plnou pusou rozmačkaného hrášku při prvním ochutnání. Údiv při prvním spatření sněhu.

Lidé pamatují na fotografování velkých událostí – prvních narozenin nebo první dovolené – někdy však zapomínají zachycovat každodenní okamžiky. To jsou často obrázky, které bývají v pozdějších letech nejcennější.

Pro uchovávání fotek dítěte si můžete zvolit tradiční variantu v podobě papírového dětského alba nebo použít internetovou verzi. Mnoho společností promění vaše fotografie v nádherné knihy s pevnou vazbou, které budou vítaným zpestřením ke kávě. Není třeba nechávat snímky schované v krabici!

3. Pomocí videa

Moderní technologie mohou zachytit důležité životní okamžiky na video – je to tak jednoduché, prostě jenom zmáčknete tlačítko „nahrávat“. Video bylo stvořeno pro zachycování důležitých milníků – když začne vaše děťátko chodit nebo zazpívá oblíbenou písničku nebo se nastrojí do krásných šatiček.

Při natáčení na video uplatňujte některá pravidla pro zajištění bezpečnosti. Přesvědčte se, že prostor je bezpečný, než začnete nahrávat. Nechcete přece, aby zrovna když se budete plně soustředit na natáčení, vaše dítě upadlo nebo mělo nějakou jinou nehodu.

Ať už si vyberete pro zaznamenávání vývojových milníků svého dítěte jakýkoli způsob, nezapomeňte, že nejdůležitější součástí vzpomínek je jejich společné sdílení. Podívejte se na způsoby zachycování – a sdílení – významných událostí v raných letech života svého dítěte.

Souhlas pro soubory cookies