5 extra speciálních nápadů na oslavu prvních narozenin dítěte

Jane McGoldrick

První rok vašeho děťátka je doslova nabitý okamžiky, které jsou poprvé: první úsměv, první posazení, první sousto dětské stravy – a třešničkou na dortu jsou úplně první narozeniny vašeho drobečka!

Zcela určitě budete chtít uspořádat oslavu, ale oslavy trvají pouze pár hodin a nic po nich nezůstane. Vyzkoušejte tyto nápady, díky nimž si budete trvale připomínat tento důležitý milník.

1. Zasaďte strom Stejně jako vaše děťátko i strom každým rokem povyroste, zapustí hlouběji kořeny a jeho koruna bude košatější. V průběhu let – a zcela jistě při každých narozeninách – můžete svému dítěti dělat fotky u jeho speciálního stromu.

Nejenže je to báječný způsob, jak zachytit život svého dítěte, ale navíc, jak bude dítě starší, bude si díky tomu uvědomovat, jak je důležitý vztah k okolnímu prostředí.

2. Vyrobte k prvním narozeninám prošívanou přikrývku Jen málo věcí je tak roztomilých jako oblečení na miminka, ta však rostou tak rychle, že někdy obleček sotva unosí, dřív než z něj vyrostou. Prošívaná přikrývka k prvním narozeninám představuje nádherný způsob, jak si nechat na památku roztomilý novorozenecký overal, s kterým se nemůžete rozloučit, nebo červené pyžamko s dinosauříky, kteří tolik rozesmívají vaše děťátko.

A nezapomeňte na ložní prádlo, které jste používali v prvním roce: přikrývky, prostěradla a osušky s neodolatelně rozkošnými dětskými motivy. Všechny tyto věci shromážděte, nastříhejte z nich čtverce a z těch pak vyrobte přikrývku, kterou oceníte v následujících letech – a kterou nakonec můžete věnovat svému dítěti, až bude starší.

3. Zaznamenejte příběh svého dítěte Z období uplynulých 12 měsíců vyberte nejoblíbenější fotografie určené pro vlastní příběh vašeho děťátka. Vložte je do výstřižkového alba a připojte příběh se zdůrazněním zvláštních okamžiků a milníků ve vývoji svého maličkého od prvního roku života. Že vám psaní nejde? Uspořádejte fotografie tak, abyste je mohli promítat jako diapozitivy, a přidejte oblíbené melodie svého děťátka jako zvukový doprovod. Čtení příběhu vašeho miminka nebo společné sledování diapozitivů lze zařadit do obvyklého režimu ukládání dítěte ke spánku, a připomínat mu tak, jak výjimečné je a jak moc je milujete.

4. Zhotovte v určité době otisk nohy Použijte soupravu na odlévání sádry a zhotovte otisk chodidla nebo ruky svého dítěte. Vložte jej do dvojitého rámečku se sádrovým odlitkem na jedné straně a portrétem dítěte z oslavy prvních narozenin na straně druhé. Jak vaše dítě poroste, budete se společně dívat na odlitek drobné nožičky nebo ručičky a žasnout, jak maličké tehdy bylo.

5. Vytvořte časovou kapsli Shromážděte věci, které vystihují podstatu prvního roku života vašeho děťátka: fotografii vašeho domova, vzorek látky z jeho oblíbené přikrývky, chrastítko, které milovalo, nahrávku jeho oblíbené písně a tak dále. Uzavřete je neprodyšně do schránky, kterou otevřete v den jeho 18. narozenin – je to něco, na co budete všichni celý život vzpomínat.

Souhlas pro soubory cookies