Rádce pro bolení břicha a problémy se zažíváním

Loraine Stern

Přestože na bolesti bříška si děti často stěžují (jsou důvodem k 5 až 10 procentům návštěv lékaře či pohotovosti), málokdy se ukáže, že jsou důvodem k vážnějším obavám.

Ve většině případů jsou bolesti bříška způsobeny virovou infekcí a za pár dnů odezní. Studie z University of Indiana ukázala, že pouze jedno až dvě děti ze 100 měly problémy natolik závažné, že vyžadovaly zvláštní léčbu nebo chirurgický zákrok.

Projevy, na které se zaměřit

Existují však jisté projevy, na které je třeba vašeho lékaře upozornit, aby vám pomohl zjistit, co se děje. Intenzita bolesti kupodivu nemusí nutně být tím nejpodstatnějším ukazatelem. Nadýmání může způsobit náhlý, neutišitelný pláč u děťátka, které se schoulí na podlaze. Nezpůsobuje však horečku ani zvracení, a dítěti v takovém případě od bolesti bříška uleví teplá koupel.

Zhoršující se bolest, trvající až několik hodin, která brání dítěti stát vzpřímeně, dotýkat se svého bříška nebo se hýbat, může signalizovat vážnější problém. Mezi další znepokojující projevy patří:

• Bolesti břicha spojené s vysokou horečkou • Zvracení, zvláště hnědé, zelené nebo žluté hmoty nebo krve • Nafouklé bříško (napnuté a oteklé, vypouklé více, než je pro vaše batole obvyklé) • Bolestivé močení • Krev nebo hnis v moči nebo moč tmavě hnědé barvy • Krev nebo hnis ve stolici

O těchto projevech je třeba okamžitě informovat vašeho lékaře.

Opakující se bolest, zvláště pokud v noci dítě budí a způsobuje úbytek na váze, může signalizovat chronický zánět nebo střevní infekci.

Opakované stížnosti, které přicházejí pouze ve stresových situacích (například když jde dítě do nové školy, školky nebo při odjezdu na cestu), a které nejsou doprovázené žádnými dalšími projevy, jsou pro dítě způsobem, jak vyjádřit napětí – nejsou fyzickým problémem.

Přecitlivělost na potraviny, zvláště pak nesnášenlivost laktózy, může způsobovat křeče a nadýmání. Ověřte si historii své rodiny, protože trávicí problémy bývají často dědičné.

Pokud se domníváte, že by mohlo jít o tento problém, vyhněte se mléku a mléčným výrobkům (nebo jakémukoli jídlu, o kterém si myslíte, že by mohlo být příčinou) po dobu jednoho týdne. Pokud příznaky odezní, můžete mléčné výrobky zařadit zpět do svého jídelníčku. Pokud se příznaky vrátí poté, co jste začala dítěti opět dávat mléko, poraďte se se svým lékařem, jak upravit stravu vašeho dítěte tak, aby se vyhnulo mléku, a zároveň mělo zajištěno dostatečné množství vápníku.

Umělá sladila ve žvýkačkách bez cukru a nealkoholických limonádách mohou způsobovat průjem, nadýmání a také křeče. Nadměrné množství jablečného džusu nebo kofeinových nápojů, jako je cola, může vyvolávat křeče a jiné nepříjemné pocity.

Neobvyklé příčiny bolestí bříška

Většina případů bolesti břicha je způsobena mírnými virovými infekcemi, které znáte jako gastroenteritidu nebo střevní chřipku. Možná vás však překvapí, že hlavním projevem streptokoka v krku nemusí být vždy bolest v krku. Mezi možné příznaky patří i horečka a bolesti břicha. Sama jsem zažila několik případů, kdy mě zavolali do nemocnice, abych prohlédla dítě s podezřením na zánět slepého střeva, kterému nakonec byla diagnostikována streptokoková infekce.

Infekce močových cest a zápal plic mohou také někdy způsobit bolesti břicha. Pediatři zkontrolují vzorky moči a nechají udělat rentgenové snímky hrudníku, pokud nejsme přesvědčeni, že bolest bříška má původ v bříšku. Dávejte pozor na další stížnosti, které se bříška netýkají, i když je bolest bříška momentálně tou největší starostí.

Věřte svým instinktům

Pokud si myslíte, že je vaše dítě skutečně nemocné, poraďte se s lékařem – a to i v případě, že nelze rozpoznat nic konkrétnějšího. Ve své lékařské praxi jsem zažila případ babičky, která zachránila život své vnučce. Mimo zvracení neměla žádné příznaky vážné nemoci, ale její babička měla pocit, že zkrátka nevypadá v pořádku. Ukázalo se, že vnučka měla zauzlená střeva – stav, o kterém se traduje, že je velmi obtížně diagnostikovatelný a který může být zvláště nebezpečný.

Souhlas pro soubory cookies