Proč je důležité omezovat dítěti čas strávený u televize

Malé opičky

Batolata si zřídkakdy nechají utéct příležitost. Co se jich samotných týče, vše co vidí, je pro ně příležitost k napodobování. Dávejte si pozor, jaký jazyk používáte s ostatními dospělými, když telefonujete, a ujistěte se, že vaše dítě není svědkem rizikového chování, jako je přecházení ulice, když nesvítí zelený panáček, nebo vytahování zbytků chleba z toustovače nožem! V současném okamžiku jste pro dítě vzorem, takže se před ním chovejte vždy co nejlépe.

CO OPIČKA UVIDÍ, TO UDĚLÁ

Batolata v tomto věku napodobí téměř všechno, co uděláte. Vaše vlastní zlozvyky a rizikové činnosti může dítě snadno převzít – proto se chovejte vždy co nejlépe! A nezapomeňte pečlivě hlídat, na co se vaše dítě dívá v televizi. Může totiž napodobovat i chování, které vidí v televizi nebo ve filmu. Možná budete muset vyloučit i některé kreslené pohádky nebo jiné dětské pořady – co je a co není pro vaše dítě vhodné, poznáte jedině, když se budete dívat s ním. Omezujte dobu sledování televize a nenechte ho dívat více než dvě hodiny denně.

RYCHLÝ TIP: Místo televize zkuste s dítětem hrát maňáskové divadlo. Maňásci jsou většinou u dětí tohoto věku velmi oblíbené. Fascinuje je to, že jejich vlastní pohyby dokážou loutky rozpohybovat. Můžou se třeba ještě tak trochu bát, takže hrajte nenásilně.

Souhlas pro soubory cookies