10 tipů, jak zatraktivnit zeleninu vybíravým jedlíkům

Kim Galeaz

Je vaše dítě klasickým případem dítěte, které nenávidí zeleninu? Pokud se obáváte, že dítě nemá vyváženou stravu, zkuste tyto jednoduché – a mazané – způsoby, jak propašovat pár dalších „vy-víte-čeho“ bohatých na živiny do jeho jídelníčku.

A nezapomeňte mu důsledně nabízet zeleninu každý den – i když ji nebude jíst. Budete překvapená, když se náhle rozhodne kousíček si vzít!

1. Buďte dobrým vzorem!

Vídá vás dítě pravidelně jíst zeleninu? Určitě nebude považovat za nezbytné zkoušet jíst brokolici a květák, pokud je nejíte také. Pokud jde o správné stravování, vaše role spočívá nejen v tom, že dítěti vhodné dětské jídlo nabídnete, ale také v tom, že mu budete dávat dobrý příklad.

2. Střídejte druhy a struktury

Podávejte zeleninu v jakékoli formě – konzervovanou, čerstvou nebo mraženou. Každý druh má jinou chuť a strukturu, takže zatímco jedno dítě bude jíst pouze zelené fazolky z konzervy, jiné dítě může mít radši čerstvé fazolky uvařené v páře.

Nutričně je všechna zelenina v zásadě stejná, s výjimkou konzervované zeleniny, která obsahuje velké množství soli. Pokud vám na tom záleží, prostě zeleninu opláchněte. Ale pamatujte si, že důraz klademe na to, že dítě jí zeleninu, a s obsahem soli si neděláme starosti. Pokud váš syn miluje strukturu bramborové kaše, zkuste, jestli nebude jíst jinou zeleninu ve formě kaše nebo pyré.

3. Přidejte něco navrch nebo vedle

Pokud může sýrová nebo máslová omáčka nebo kečup rázem změnit situaci a dítě začne zeleninu jíst, ať si dítě klidně zeleninu v omáčce namáčí!

Někdy stačí brokolici nebo květák jemně rozpuštěným sýrem polít, aby je dítě vzalo na milost. Nabídněte pečené brambory a navrhněte dítěti, ať si na brambory dá pár lžic zeleniny a až pak poleje sýrovou omáčkou a zakysanou smetanou. Děti si rády namáčejí jídlo do omáčky, tak jim nabízejte syrovou zeleninu, jako například barevné proužky papriky, s oblíbeným dresinkem. U dětí mladších dvou let je však třeba opatrnosti, protože se syrovou zeleninou mohou udusit.

4. Navršte na pizzu zeleninu

Pomocí tohoto u dětí velice oblíbeného jídla zkuste propašovat jakoukoli vhodnou zeleninu. Například k omáčce na pizzu přidejte nakrájená rajčata. Pizzu posypte nakrájenou cuketou, konzervovanými nebo čerstvými houbami, nasekanou cibulí nebo kroužky červené nebo zelené papriky. Některé děti dokonce mají na pizze rády brokolicové „stromy“!

Pokud vaše dítě miluje sýr, určitě přidejte spoustu sýra spolu s další zeleninou.

5. Rychlá omeleta

Orestujte špenát, houby, papriku a cibuli a přidejte je do omelety, než ji přeložíte napůl. Nezapomeňte přidat hodně sýru vhodného pro děti.

6. Namíchejte zelný salát

Možná, že se vašemu dítěti zalíbí křupání a barva zelného salátu. Připravte si jej doma z balené směsi (nebo vyndejte struhadlo a hlávku zelí) a přidejte nějaký nízkotučný dresink.

Vylepšete barvu a obsah živin tak, že přidáte několik strouhaných mrkví. Zkuste dítěti naservírovat i brokolici na způsob zelného salátu. Pokud si již oblíbilo normální zelný salát, může se mu opravdu zalíbit tento „světle zelený křupavý zelný salát“. Je to skvělý způsob, jak začlenit do zdravé výživy více brokolice, která je bohatá na živiny.

7. Moře rajčatové omáčky

Omáčka na špagety a veškeré konzervované produkty z rajčat se počítají jako porce zeleniny, takže klidně vařte špagety často. Málo solte a kořeňte, a k chlebovým tyčinkám vždy postavte misku omáčky na špagety. Do této omáčky bohaté na vitaminy a minerální látky si bude dítě velice rádo chlebové tyčinky namáčet!

8. Vylepšete polévku

Dítě, které odmítá obyčejnou porci mrkve nebo kukuřice, možná jí zeleninovou polévku. Je-li tomu tak, pak do polévky při ohřívání přidejte další konzervovanou nebo mraženou zeleninu.

9. „Tekutá“ zelenina

Rajčatová a zeleninová šťáva se počítají jako porce zeleniny. A obě jsou plné cenných vitamínů a minerálů.

10. Podávejte více ovoce

Pokud v kategorii zeleniny s ničím neuspějete, nevzdávejte to! Prostě nabídněte více ovoce. Ovoce obsahuje řadu stejných velmi důležitých živin jako zelenina, například vitamíny A a C, a vlákninu. Zdvojnásobení množství ovoce je zárukou toho, že vaše batole dostane většinu živin potřebných pro zdravý růst.

Souhlas pro soubory cookies