Nabízejte dítěti nová jídla a přesnídávky

Suzanne Dixon

V tomto věku může dítě jíst cokoliv! I když převážně jí vhodně upravené a měkké běžné potraviny jako malé kousky vařeného kuřete, těstoviny bez koření, dobře uvařené, nesolené kousky zeleniny a tak dále, na jídelníčku nechte dětské cereálie, aby byl zajištěn příjem dostatečného množství vitamínů B a železa.

Nyní je také vhodné období, abyste ho seznámila s potravinami, které mají různou strukturu. Pro děti – i pro dospělé – může struktura potraviny rozhodnout, zda si ji oblíbíme, nebo nikoliv. Pokud však teď začnete zavádět nová jídla, dítě i v budoucnu bude ochutnávat a zkoušet nové věci!

Kolik kalorií dítě potřebuje?

Množství jídla, které batole sní, je u každého jídla a každý den jiné. Pokud vaše dítě roste a přibírá na váze, nemějte obavy, že by nesnědlo dost.

Děti v tomto věku se docela dobře umí postarat o to, aby dostaly to, co potřebují – alespoň to, co si myslí, že potřebují!

Ve skutečnosti děti v tomto věku skutečně potřebují méně jídla, než si myslíte: zhruba 900 až 1000 kalorií denně. To není moc, když si uvědomíte, že vaše dítě získá 300 až 500 z těchto kalorií jenom z plnotučného mléka (asi 500 - 700 ml).

Vaše dítě bude mít dostatek kalorií, pokud mu dáte tři jídla a tři svačinky denně. Zde je několik zdravých možností:

• Polovina anglického muffinu s roztaveným a ochlazeným sýrem (podávejte jako mini pizzu) • Neslaná sušenka s kouskem banánu • Plátky mrkve a hummus • Plátky čerstvého ovoce • Polévka s nízkým obsahem sodíku

Souhlas pro soubory cookies