Naučte své dítě jíst příborem

Chcete, aby vaše dítě začalo jíst lžící a vidličkou, a ne rukama? Přečtěte si několik rad pro období, kdy se dítě dostává do této úžasné etapy vývoje v raném dětství.

Bylo to roztomilé, když vaše děťátko začalo poprvé používat prstíky, aby se samo najedlo, a nakonec mělo jídlo po celém obličeji, ve vlasech, a dokonce na podlaze v kruhu kolem vysoké židličky.

Když se z něj však stane batole a vy stále sbíráte špagety ze zdi, je čas na změnu. Zdá se, že tahle část raného vývoje dítěte nikdy nepřijde, ale přijde!

Do věku dvou let má dítě fyzickou zdatnost k používání příboru a pití z hrnečku, který drží jednou rukou. To neznamená, že vaše pokusy o civilizované stolování půjdou vždy hladce. I když se děťátku líbí dospělácký způsob používání lžíce a vidličky, někdy má možná velký hlad nebo je unavené a nechce se s nimi zdržovat.

Tady je několik rad, jak dítě správně nasměrovat: Jděte příkladem. Možná nemáte vždy možnost jíst se svým dítětem, ale sedněte si a jezte společně, jak jen to jde, aby vidělo, jak jíte příborem. Nebude to trvat dlouho a začne vás napodobovat. Buďte důslední. Dejte dítěti příbor ke každému jídlu, jakmile už je schopno jej používat, a to i když nemá o používání zatím zájem. Časem začne chápat, že takhle jedí velcí lidé. Nenuťte ho. Ve dnech, kdy o lžíci a vidličku nemá zájem, se tímto tématem nezabývejte. Bojovat s dítětem v této věci vyvolá jen jeho odpor... a znepříjemní stolování všem. Buďte trpěliví a dodržujte zavedený režim. Než se nadějete, bude s vámi u stolu sedět vychovaná mladá dáma nebo gentleman.

Souhlas pro soubory cookies