Jak pomoci dítěti, kterému se prořezávají zoubky?

Jennifer Kelly Geddes

Prořezávání zoubků může u každého dítěte probíhat jinak. Některé přijdou k zářivému úsměvu bez prolití jediné slzičky, zatímco u jiných tento proces provází značné nesnáze.

Přečtěte si, jak zjistit, že se dítěti prořezávají zoubky. Nabízíme také tři základní postupy, které určitě pomohou zmírnit bolest související s prořezáváním zoubků.

Jak zjistit, že se dítěti prořezávají zoubky?

Když se dětem prořezávají zoubky, bývají neklidnější. Některé děti si koušou prsty a hračky, aby se pokusily uklidnit a zmírnit bolest, kterou rostoucí zuby vyvolávají.

Do věku 10 až 12 měsíců by vaše dítě už mělo mít hezkých pár zoubků, které lze skutečně vidět. Způsobuje-li prořezávání zoubků vašemu dítěti potíže, možná vám pomohou tyto vyzkoušené rady.

1. Kousátka

Kousátka velice pomáhají zmírnit bolest. Měla by však být vyrobena z pevné gumy. Kousátka, která se před použitím zmrazují, ve skutečnosti na citlivých dásních způsobí více škody.

2. Chlazené potraviny

Vzhledem k tomu, že vaše dítě již začalo jíst pevnou stravu, nabízí se hodně možností, jak mu ulevit od bolesti spojené s prořezáváním zoubků. Chlazené nápoje jako jablečný džus nebo potraviny jako jogurt mohou dělat divy, protože zklidní dáseň dítěte.

3. Léky proti bolesti

Existují různé názory na to, zda prořezávání zubů vyvolává horečku. Podle řady mínění tomu tak není, ačkoli některým dětem teplota mírně stoupne těsně před prořezáním prvního zubu. Lékař vám poradí, jak nejlépe postupovat.

Jakmile je potvrzeno, že se vašemu dítěti prořezávají zoubky, budete chtít udělat všechno pro to, abyste mu v této fázi vývoje pomohla. Utěšujte dítě tak jako doposud a doufejte, že se vám podaří nalézt řešení, které mu bude nejlépe vyhovovat.

Souhlas pro soubory cookies