Kreativní hry pro novorozence

Caitlin Boyle

To, že novorozeně ještě neumí zvedat hlavičku nebo uchopit hračku, neznamená, že by si nechtělo hrát!

S hraním nemusíte čekat, až děcko začne chodit. Tyto zábavné chvilky, které s ním sdílíte, budou základem pro užívání si velké legrace a zábavy v budoucnu. Najděte si chvilku a ukažte mu první náznaky hry.

Miminka tráví většinu času spánkem nebo jídlem, ale když nespí, velmi rády prozkoumávají svět kolem sebe. Milují interakci s ostatními lidmi a s celým okolím a pro vás jako pro rodiče není nic zajímavějšího než pozorovat miminko, když objeví něco nového.

Ale nejde jen o zábavu a hry. Hraní má i svůj účel. Proces poznávání okolí rozvíjí také důležité kognitivní a fyzické dovednosti.

Dětské hry pro miminko do 1 měsíce

Ukažte svému malému „miminko v zrcadle“, které se mu nápadně podobá!

Novorozeňata milují zkoumání svého odrazu a vydrží se na sebe koukat stále dokola, aniž by je to nudilo. Zrcátko můžete dát i do dětské postýlky, ale musí být nerozbitné!

Miminka fascinují také závěsné hračky. Zvolte nějakou hodně barevnou s výraznými kontrasty. Pokud visí nad postýlkou, dejte pozor, aby byla mimo dosah miminka (Dříve než se nadějete, bude si vaše děťátko sedat a stoupat!).

Stejně jako dospělí, i děti rády poslouchají hudbu. Když je děcko vzhůru, můžete mu pouštět i hlasitější hudbu, ztlumte ji však, jak začne být ospalé. Podle hudby můžete také tancovat s děckem v náručí nebo v kšírech.

Masírování děťátka je jednou z nejlepších her. Jemné doteky na ručky a nožky dítěte vytvářejí v jeho mozku asociace a vyvolávají v něm pocity bezpečí a jistoty. Komu by se nelíbila masáž nohou?

Dětské hry pro 1–3měsíční děti

Starší miminka milují knížky s veselými, barevnými a kontrastními obrázky, takže přišel čas vytáhnout leporela. I když dítě ještě nerozumí příběhu, líbí se mu obrázky a rádo poslouchá zvuk vašeho hlasu.

V tomto věku jsou oblíbené také hračky vydávající nějaké zvuky. Velkým hitem jsou například různá chrastítka nebo pískací plyšáci. Jestli děcko ještě neumí samo chrastit hračkou, vložte mu ji opatrně do ručičky, a zatřepejte jí. Miminko bude nadšené.

Dítě miluje, když na něj děláte různé obličeje! Nestyďte se. Vaše děcko bude u vytržení nad tím, jak vyplazujete jazyk, nafukujete tváře a ústy děláte legrační zvuky!

Souhlas pro soubory cookies