Koupání miminka: pozor, když je mokré, je kluzké!

Anthony J. Mancini & Dieter Wolke MD & PhD. Dipl. Psych. AFBPsS C. Psychol.

Jak koupat miminko, které se kroutí a klouže? Zachovejte klid! Řekneme vám všechno, co potřebujete vědět, například jak děťátko umýt houbou nebo vykoupat, které partie jeho těla vyžadují zvláštní pozornost, důležité rady ohledně bezpečnosti, a ještě mnohem více!

První koupání vašeho miminka je mimořádná událost. Ale chcete-li vědět, kdy koupat a hlavně jak, nabízíme několik tipů, jak si užijete koupání vy i vaše miminko.

Kdy koupat: jak si poradit se špínou

Jak často koupat dítě záleží do velké míry na jeho věku. Novorozeně nejspíš stačí koupat dvakrát nebo třikrát za týden, pokud udržujete v čistotě pokožku pod plenkami a myjete mu několikrát denně obličej a ručičky. Kromě ublinknutí nebo nějakého zašpinění, které si sami způsobí, se kojenci moc neumažou.

Čím je dítě starší, tím potřebuje pravidelnější koupání, zvláště poté, co začalo lézt a přešlo na první běžnou stravu. Když se z něj stane batole, budete je muset koupat skoro každý večer – nejen, aby se umylo od denního nánosu špíny, ale také aby se před spaním uklidnilo.

Kdy je nejlepší doba na koupání? Pro novorozeně je obecně nejlepší doba na koupání před jídlem, pokud už nemá příliš velký hlad. Koupání těsně po jídle může způsobit zvracení. Větší děti je nejlépe koupat před spaním, protože se jednak umyjí po celém dnu a jednak se zklidní. Je dobré zavést pravidelný večerní režim, skládající se z koupele, přečtení pohádky a uložení ke spánku. Ale v zásadě vykoupejte děcko dle svého uvážení, kdykoli je třeba.

Jak koupat: mýt houbou, či nikoli?

Než miminku odpadne strup po pupeční šňůře (10 dnů až tři týdny po narození), je nejlepší omývat děťátko mycí houbou, aby se pupík nenamočil. Položte miminko na měkkou rovnou podložku (navrch můžete dát čistý ručník). Vezměte si umyvadlo s vlažnou vodou a houbu nebo měkkou žínku. Miminko nechte teple zabalené. Postupně obnažujte, lehce omyjte a osušte jednotlivé části jeho těla. Pokud omylem namočíte strup po pupeční šňůře, osušte ho jemně ručníkem. (Viz nejnovější informace o péči o pupeční šňůru.)

Koupání ve vaničce

Jakmile pozůstatek pupeční šňůry odpadne, dítě se již může koupat ve vaně nebo dětské vaničce. V obou případech dejte na dno ručník, aby bylo měkčí. Při koupání vám může váš partner pomáhat s držením miminka, které může snadno vyklouznout. Předem si připravte vše, co budete potřebovat, abyste nemuseli během koupání nikam odbíhat. Seznam potřebných věcí:

  • velká osuška

  • měkká žínka

  • hygienické vatové tampónky

  • dětské mýdlo nebo sprchový gel

  • případně dětský šampón nedráždící oči

  • dětský kartáč na vlasy nebo hřebínek

I když je na seznamu uvedeno i mýdlo, není třeba ho používat příliš často, protože většinu špíny lze umýt pouhou vodou. Navíc může mýdlo narušovat přirozené zvlhčování pokožky miminka a vysušovat ji.

Při koupání miminka stačí 5 centimetrů teplé vody. Přiložte mu teplou žínku na bříško, aby neprochladlo. Koupání novorozeněte nemusí být dlouhé nebo složité, aby splnilo svůj účel. Miminko pevně držte a jemně mu omyjte nahromaděnou nečistotu nebo suchou kůži. Jednou rukou ho stále držte. U novorozeněte je to logické, protože mu musíte při otáčení a mytí podpírat hlavičku a záda. Platí to však i u větších dětí, které už samy sedí. Při mytí věnujte zvláštní pozornost těmto partiím těla:

  • genitálie a partie, které jsou v kontaktu s plenkami

  • ruce a nohy, včetně prostoru mezi prsty

  • obličej a krk

Partie kolem očí otřete opatrně vatovým tampónkem směrem k vnějšímu koutku.

Skrytá špína

Novorozenci se příliš nezašpiní, ale špína se drží na místech, kde byste to nečekali. Vždy zkontrolujte:

  • záhyby v podkolení, na krku a na stehnech,

  • podpaží, kam se mohou dostat chloupky z dupaček

  • místa za ušima

Péče o vlasy

Ne každé dítě má hned při narození celou hlavičku porostlou kšticí, ale pokud ji vaše dítě má, myjte mu ji jemným nedráždivým dětským šampónem podle potřeby. Do vlasů vetřete trochu šampónu, nechte chvíli působit a opláchněte. V tomto věku není nutné šampón vtírat a vlásky mnout. Vlasy umyjte až jako poslední, aby dítě nesedělo v mýdlové vodě.

Nedivte se, jestliže miminko během těchto prvních koupelí pláče. Reaguje pouze na neznámé pocity. V místnosti by mělo být teplo a voda v koupeli příjemná (viz níže uvedené informace o teplotě vody). Miminko konejšete hlazením a zpěvem. Brzy si koupání oblíbí.

Bezpečnost při koupání

Koupání miminka může být velká zábava, ale zároveň nesmíte zapomínat na dvě bezpečnostní zásady, a to na teplotu vody a na to, že nesmíte nikdy nechat miminko bez dozoru.

Příliš teplá voda

Pokožka miminka je citlivější než vaše. Proto pro něj může být voda ve vaničce, která vám připadá příjemně teplá, příliš horká. Než dáte dítě do vody, vyzkoušejte její teplotu na předloktí nebo lokti – tyto části jsou na teplotu citlivější než ruka. Voda má být teplá, ne však horká! Zvážit můžete i další tipy:

  • kupte si dětský teploměr do vody

  • správná teplota vody pro koupání miminka je maximálně 32 °C

  • aby nedošlo k náhodnému opaření, nastavte boiler na 50 °C

Sama doma?

Nejdůležitější věc, kterou si musíte pamatovat, když koupete miminko, je nenechávat ho nikdy samotné. Ani na pár vteřin. Miminko se může utopit i v méně než 3 centimetrech vody v momentě, kdy jdete třeba jen otevřít dveře nebo zvednout telefon. Neriskujte to. Pokud musíte něco vyřídit v průběhu koupání vašeho miminka, vždycky ho zabalte a vezměte s sebou.

Souhlas pro soubory cookies