Jak na to: Dětská stolice

Rachel Morris

Zajímá vás, jestli vaše miminko správně kaká? U každého dítěte je to jinak. Kojené děti mohou být po měsíci najednou několik dní i týden bez stolice. Ale pokud během prvního měsíce dítě kaká méně než jednou denně, může to znamenat, že je nedostatečně živené.

Na druhou stranu, uměle živené děti mají stolici většinou každý den. Ať je dítě kojené, či uměle živené, pokud jeho stolice vypadá jako obvykle, zůstaňte v klidu, neboť není třeba panikařit.

Co je normální?

Při prvním přebalování se nelekněte. První stolice bývá zeleno-černá, dehtovitá substance známá jako mekonium neboli smolka.

Poté už je stolice dítěte v zásadě normální!

V tomto období vzhled stolice zcela závisí na složení stravy. Jestliže miminko kojíte, bude nejdříve stolice zeleno-hnědá nebo žluto-hnědá. Asi po pěti dnech začne být světle hnědá nebo žlutá se zrnitou konzistencí.

To je zcela normální a znamená to, že dítě je zdravé.

Na druhou stranu stolice uměle živených dětí bývá pastovitá a je žlutá nebo světle hnědá.

Co lze zjistit z dětské stolice

Jestliže se barva novorozenecké stolice ze dne na den mírně změní, není důvod k panice. Barva stolice však nesmí být bílá (což je známka onemocnění jater) nebo červená (kdy by mohlo jít o krvácení).

Oba případy je nutno konzultovat s pediatrem. Měnit se může i konzistence stolice, zvýšenou pozornost vyžaduje vodnatá stolice (která může ukazovat na průjem) nebo hrudkovitá stolice (což může být znakem zácpy).

Souhlas pro soubory cookies