Možnosti, jak vést porod. Rozruch kolem porodu do vody

Děťátka z vody Přemýšlíte o porodu do vody? Líbí se vám tento způsob, ale obáváte se souvisejících rizik? Porody do vody jsou stále oblíbenější a nabízejí alternativu k tradičním metodám. Pokud vaše nemocnice tuto možnost nabízí, řekněte o svém rozhodování co nejdříve porodní asistentce. Buďte ale připravená, že musíte být flexibilní, protože bazén může v den vašeho porodu používat jiná maminka a vy budete muset své plány změnit.

VODA A POROD Všimla jste si, jak příjemné je naložit se do teplé vany, když jste napjatá nebo máte bolesti? To samé platí pro pozdní fáze těhotenství, když vás kvůli váze a tlaku dítěte bolí klouby, a také pro samotný porod, kdy jste kvůli kontrakcím a poryvům emocí napjatá.

LÉČIVÉ ÚČINKY H2O Sezení v teplé vodě nebo teplá sprcha uvolní vaše svaly a odlehčí od nepříjemných pocitů před porodem. Vodoléčba (hydroterapie) může pomoci uvolnit vaši dělohu a umožnit její efektivnější fungování. Může také pomoci snížit krevní tlak. A hlavně, pokud dokážete zůstat při porodu v klidu, budete mít nad vším více kontroly a lépe si s rozením dítěte dokážete poradit.

TIPY K PORODU DO VODY Pokud se bude váš porod vyvíjet normálně, je pro vás porod do vody bezpečný. Podle toho, jaké zařízení je k dispozici v porodnici, kde rodíte, si můžete buď dopřát teplou sprchu, opírat se o stěnu, nebo sedět na stoličce a nechat si proudem vody masírovat záda nebo břicho, nebo si můžete lehnout do vany či porodního bazénku. Pokud plánujete při porodu použít vodu, přineste si také nafukovací polštářek nebo složenou osušku, o které si budete opírat krk, až budete odpočívat. V případě plánovaného porodu do vody si k vám do bazénku může sednout i váš partner (takže by bylo dobré, aby si s sebou přinesl plavky).

Při prohlídce porodnice si zjistěte, jestli budete mít přístup ke sprše nebo vaně. Pokud si myslíte, že byste rodila přímo do vody, je nutné trochu více plánovat. Měla byste tuto možnost v co největším předstihu probrat s porodní asistentkou / lékařem a zjistit, jaké máte možnosti.

Souhlas pro soubory cookies