Možnosti porodu

Buďte přístupná změnám! Miminka se málokdy drží předem načasovaného plánu, když přijde na jejich vstup do velkého světa, a nezřídka jde uprostřed porodních bolestí i dobře vymyšlený plán stranou. V každém případě si ve svém plánu perfektního porodu stanovte určité preference, ale netrvejte na tom, že všechno musí podle tohoto plánu proběhnout. Informovanost je jistě velmi důležitá. Takže se zeptejte na všechny dostupné možnosti (z hlediska úlevy od bolesti, porodnických nástrojů a polohy atd.) a seřaďte si priority. Při porodu ale buďte přístupná změnám a připravena na jakoukoli možnost, s vědomím, že ať se stane cokoli, bude o vás i o miminko dobře postaráno.

BUĎTE PŘÍSTUPNÁ ZMĚNÁM Ať už se rozhodnete pro porod doma, porod do vody, nebo dáte přednost porodnici, nejdůležitější je, abyste byla v onen významný den připravena „nechat věcem volný průběh“. Mít jasnou představu o tom, jak byste si přála rodit, je důležité, ale nikdo nemůže předvídat, co se skutečně bude dít, až se porod rozjede. Vaše pocity se mohou dramaticky změnit, až se věci dají pohybu. Například se vám může líbit představa klidného porodu do vody a naplánovala jste všechno až po barvu ručníků a najednou uprostřed kontrakcí zjistíte, že nemáte ani pomyšlení na to, že byste si namočila do vody byť jen palec u nohy! Musíte být také připravena na nepředvídatelné situace. Nakonec může být porod velmi krátký a dříve, než si vybalíte tašku, bude děťátko na světě. Nebo může naopak probíhat tak pomalu, že vás několikrát pošlou domů a nakonec bude nutno porod vyvolat. Někdy je třeba miminko monitorovat, případně mu trochu pomoci. Nebo se může stát, že ačkoli jste se chtěla vyhnout použití prostředků proti bolesti, nakonec to bez nich nešlo. V průběhu tohoto významného dne může dojít k několika nečekaným zvratům, které jste prostě nepředpokládala. Takže zůstaňte přístupná změnám po celou dobu porodu.

INFORMUJTE SE O VŠECH MOŽNOSTECH PORODU Nejlepší přípravou na porod je zjistit si maximum informací o všech různých možnostech, které se nabízejí. Informujte se o všech různých dostupných metodách tlumení bolesti, v rámci předporodních kurzů vás určitě se vším podrobně seznámí. Zjistěte si, jaké existují polohy při porodních bolestech a při porodu a zkoušejte si je doma. Samozřejmě nemůžete nikdy odhadnout, co bude pro vás při porodu nejlepší, takže si zkuste s pomocí partnera polohu v dřepu, na všech čtyřech, ve stoje nebo na zádech. Až přijde váš čas, buďte připravena také improvizovat. Naslouchejte svému tělu a řiďte se radami lékaře. Zkusit si můžete i různé pomůcky pro snazší porod, například balón, porodní stoličku nebo porodní vak. Neuzavírejte se před ničím, ale zároveň dávejte od počátku najevo svá přání. A pamatujte si, i když nepůjde všechno podle plánu, výsledkem bude nejkrásnější pocit, který si lze představit, až budete držet miminko poprvé v náručí.

Souhlas pro soubory cookies