Týdny druhého trimestru. Jak dítě reaguje na vaše změny nálad v druhém trimestru

Máma má skvělou náladu! Vaše dítě má práci s tím, aby přibíralo a rostlo, a je stále citlivější na jakékoli změny ve svém vodním světě. Možná si to neuvědomujete, ale to, jak se cítíte – šťastná, smutná, rozzlobená, euforická – může mít vliv na chemické složení vaší krve, což zase může ovlivnit stav vašeho dítěte. Takže je obzvlášť důležité udržovat stres na minimu a štěstí na maximu!

V RŮSTU Pozor, připravit, rosteme! Teď ve druhém trimestru se vaše dítě zaměřuje na to, aby rostlo. Rostou orgány a pod kůží se vytváří zvláštní typ tuku, který má hnědou barvu. Začíná se tvořit ochranný mázek. To je silná bílá vrstva, která pokrývá a chrání pokožku plodu a pomáhá dítěti vyklouznout porodními cestami. Koncem tohoto měsíce bude vaše maličké měřit asi 13 až 15 centimetrů a vážit 230 až 260 gramů.

CO SE DĚJE Ačkoli si začínáte zvykat, že se o své tělo dělíte s drobečkem uvnitř, možná si myslíte, že vaše myšlenky a pocity jsou stále jen vaše soukromé, včetně výkyv nálad. Ve skutečnosti má váš emocionální stav v těhotenství vliv i na vaše dítě. Když jste například nadšená nebo šťastná, reaguje plod na chemické látky, které se v důsledku vaší dobré nálady vylučují. Pokud jste hodně klidná a uvolněná, dítě z vašeho pocitu spokojenosti těží. A pokud zažíváte velký stres nebo úzkost, zvýší se od druhého trimestru v důsledku tohoto napětí srdeční tep dítěte.

AŤ SE POSTARAJÍ OSTATNÍ Řekněme si to na rovinu: život bez jakéhokoliv stresu je nemožný. V druhém trimestru i během celého těhotenství byste se však měla vyhýbat extrémní úzkosti a starostem. Výzkumy ukazují, že děti stresovaných matek mohou být po narození více nemocné, vzpurnější a těžko přizpůsobivé. K osobnostním rysům samozřejmě přispívají také geny. Pro své vlastní dobro a prospěch dítěte se však stresovým situacím co nejvíce vyhýbejte. Všem výkyvům nálad se v těhotenství nevyhnete, zbytečnému stresu byste se však měla vyhýbat, co nejvíce to půjde. Ať se s životními problémy pro změnu popere někdo jiný – od druhého trimestru máte tu nejlepší výmluvu na světě, proč nic neřešit.

V KONEČNÉM SOUČTU Vlastně je to docela jednoduché. Odpočívejte, správně se stravujte, poraďte se, jak se zbavit stresu, a využijte každou příležitost si v druhém trimestru zalenošit! Využívejte všechny nabídky pomoci od svého partnera, rodiny a přátel. Čím uvolněnější budete, tím uvolněnější bude i dítě.

Souhlas pro soubory cookies