Spánek tváří v tvář: jak ukládat dítě ke spánku zábavnou formou

Při ukládání svého dítěte do postele si můžete užít spoustu zábavy. Opravdu! Dodržujte těchto 11 rad (a triků) a uvidíte, že se možná vaše dítě bude těšit na oblékání do pyžama, poslouchání pohádky, a dokonce i na čištění zubů.

1. Nechejte ho, ať si vybere pyžamo samo

Chtělo by raději červené, nebo zelené? Samostatným výběrem získá pocit, že má ukládání ke spánku pod svou kontrolou. Jenom mu nedávejte na výběr z příliš mnoha variant, to by pak bylo těžké rozhodování!

2. Hrajte při koupání hry

Mnoho batolat a předškoláků si ve vodě rádo hraje s hračkami. Někteří si oblíbili voděodolné knížky. Děti všech věkových skupin si mohou užívat dělání bublin!

3. Pusťte hudbu

Má vaše dítě problémy čistit si zuby celé dvě nebo tři minuty doporučované zubními lékaři? Pusťte mu dvou až tříminutovou písničku (ať si vybere samo!) a nechte ho, ať si čistí zuby, dokud písnička neskončí.

4. Vyprávějte mu pohádku

Vymyslete si pohádku, kde se hlavní postavy budou jmenovat jako vaše děti a budou mít jejich vlastnosti a osobnostní rysy. Nemusíte vytvářet nějaký složitý příběh – děti budou nadšené už jenom tím, že jsou postavami příběhu.

5. Nechte své dítě, ať si vybere knížku

Samostatné rozhodování mu pomůže získat pocit důležitosti.

6. Studujte hvězdy

Pár minut před uložením do postele vykoukněte z okna a dívejte se společně na měsíc a hvězdy a užívejte si ten pohled.

7. Řekněte všem (a všemu!) dobrou noc

Mnoho miminek má rádo, když je rodiče před spaním nosí po pokoji a říkají dobrou noc – hračkám, plyšovým zvířátkům a lidem. Starší děti se možná rády k tomuto rituálu připojí.

8. Před uložením ke spánku si povídejte

Je to skvělá příležitost k tichému rozhovoru se svým dítětem. Zeptejte se ho, co se mu dnes líbilo nejvíce a co nejméně. Pokud vaše dítě stále ještě používá jen věty o dvou slovech, obstarejte mluvení z větší části vy – uklidňujícím tónem tiše převyprávějte, co celý den dělalo.

9. Zpívejte ukolébavku

Dokola opakovaná jednoduchá melodie s jednoduchými slovy může být neuvěřitelně uklidňující.

10. Uvolněte svaly

Miminka milují masáže. Máte-li starší dítě, můžete také vyzkoušet hraní hry, díky níž se naučí, jak samo relaxovat. Řekněte mu, ať zatíná a povoluje svaly, přičemž začněte od palců na nohou a pokračujte až k jeho očím.

11. Nezapomeňte na chlupatého přítele svého dítěte

Hodně dětí má z ukládání ke spánku trochu strach, protože to znamená odloučení. Mají-li vedle sebe oblíbeného plyšového medvídka, mohou to zvládnout lépe – a doufejme, že i rychle usnout.

Souhlas pro soubory cookies