Lezení tváří v tvář: proč je důležité pokládat dítě na bříško

Když vaše miminko zvedne hlavičku, aby se rozhlédlo kolem sebe, zatímco leží na bříšku, pomáhá mu to podle Americké akademie pediatrů (AAP) k rozvoji svalů krku. Může se také vzpírat na rukou – což přispívá k rozvoji svalů, které mu pomáhají, aby se převalilo, posadilo a začalo lézt.

Protože potřebuje zapojit víc svalů, aby se mohlo rozhlížet a dělat všechno, co miminka dělají, čas strávený v poloze na bříšku mu pomáhá dostatečně zesílit a připravit se na lezení.

Jak začít

Miminko můžete začít pokládat na bříško, když je mu asi jeden měsíc. Mohli byste začít i dřív, pokud už došlo k odpadnutí pupečního pahýlu a miminko se cítí dobře.

AAP doporučuje miminko pokládat na hladký rovný povrch, kde nebudou v jeho blízkosti žádné volné předměty (hračky, deky nebo polštáře). Na začátek stačí tři až pět minut – a podle toho, jak bude vaše maličké reagovat, můžete dobu prodlužovat.

Udělejte z toho zábavu

AAP má několik nápadů, jak proměnit čas pokládání na bříško v dobu, na kterou se bude vaše děťátko také těšit:

• Položte před své miminko a mimo jeho dosah oblíbenou hračku. • Obklopte miminko oblíbenými hračkami tak, aby se na ně snažilo dosáhnout. • Položte si miminko na své břicho, zatímco ležíte na podlaze (vaše děťátko bude zvedat hlavičku, aby na vás vidělo).

Pokud miminko začne být během doby položení na bříško nespokojené nebo ospalé, možná si potřebuje zdřímnout, protože normálně je na bříšku bdělé a natěšené, co přijde (jenom ho nezapomeňte uložit ke spánku zase na záda).

Čas pokládání na bříško je klíčový pro rozvoj motorických dovedností vašeho miminka a zároveň je to skvělý způsob, jak si se svým děťátkem vytvořit pouto a užít si také legraci.

Souhlas pro soubory cookies