Spánek tváří v tvář: kolik spánku potřebuje vaše dítě – přehled podle věku

Spánek je nezbytný pro dobré zdraví – to víme všichni. Spánkové vzorce kojenců se však velice liší od vzorců dospělých, což může vést k menší frustraci na straně rodičů, kteří nedostatkem spánku trpí.

Protichůdné potřeby vašeho miminka

I když nám může připadat těžko pochopitelné, že někdo může být tak hladový, sotva se probudí, miminka to tak mají, protože se narodí s malým žaludkem a zpočátku převáží jejich potřeba dostat potravu nad jejich potřebou spánku. V důsledku toho se miminka budou probouzet každých pár hodin – a vy samozřejmě s nimi – na krmení.

Kolik potřebují?

Podle Americké akademie pediatrů (AAP) miminka nepotřebují pravidelný spánkový cyklus až do 6 měsíců věku. Zatímco novorozenci spí kolem 16 až 17 hodin denně, vydrží spát pouze hodinu až dvě v kuse.

Starším miminkům stačí méně spánku, mohou se však během noci na pár minut probudit, než se uklidní a znovu usnou. I když se potřeby spánku malých dětí liší, tady je přibližný odhad jejich potřeb:

1 až 4 týdny

Podle Nadace pro zdravý spánek / National Sleep Foundation mohou novorozenci spát až 18 hodin denně, i když někteří spí jen 10 a 1/2 hodiny.

Předčasně narozené děti spí zpravidla déle než děti narozené v řádném termínu, a miminka, která trpí na koliky, mohou spát méně. Spánek zpravidla přichází v krátkých časových intervalech dvou až čtyř hodin. Vzhledem k tomu, že u nich ještě nefungují vnitřní biologické hodiny, novorozenci neumí rozlišit denní dobu od noční.

1 až 4 měsíce

V tomto věku miminka potřebují zpravidla 14–15 hodin spánku každý den. Kolem 6 týdnů se u vašeho miminka začne vyvíjet cirkadiánní rytmus (biorytmus bdění a spánku) řízený střídáním světla a tmy. V této době můžete zaznamenat objevování pravidelnějších spánkových vzorců a vaše děťátko může v noci spát mezi čtyřmi a šesti hodinami v kuse.

4 až 12 měsíců

Vaše děťátko pravděpodobně ještě spí okolo 14–15 hodin denně, jeho spánkové vzorce se však už více podobají vzorcům dospělých. Miminka si obvykle zdřímnou třikrát denně – ráno, odpoledne a později odpoledne – celkem tři až pět hodin během dne až do doby, než budou schopná spát celou noc. Kolem 6 měsíců věku zpravidla zdřímnutí během dne omezí na ranní a odpolední zdřímnutí.

1 až 3 roky

Batolata potřebují denně 12–14 hodin spánku. Během tohoto období vaše dítě pravděpodobně omezí zdřímnutí během dne na jedno zdřímnutí.

Malé děti většinou chodí spát brzy a brzy vstávají; zpravidla chodí do postele mezi 19. a 21. hodinou a probouzejí se mezi 6. a 8. hodinou.

Souhlas pro soubory cookies