Příznaky a léčba plenkové vyrážky

Anthony J. Mancini

Každé dítě, které nosí plenky, má sklon k opruzeninám. I když se vyskytují běžně, dítěti způsobují nepříjemné pocity a je důležité jim zabránit nebo je účinně léčit.

Znaky, které napoví

Dokážete je snadno rozpoznat: dítě má červený podrážděný zadeček s naběhlými pupínky v partiích pod plenkou. Jestliže vyrážku také doprovázejí zarudlé červeno-růžové pupínky kolem zarudlého místa pod plenkou nebo kolem úst dítěte, mohla již postoupit do stadia kvasinkové infekce, kterou je třeba léčit lokálně aplikovaným lékem proti plísním.

Jelikož vám děťátko nemůže slovy sdělit, co přesně mu je, vyjádří nejspíš, co ho trápí, pláčem a podrážděností, zvláště při přebalování a možná i ztrátou chuti k jídlu.

Co způsobuje opruzeniny?

Většina případů opruzenin je způsobena podrážděním kůže vlhkostí pod plenkou. Změny pH kůže, poškození kůže bílkovinami ve stolici a sekundární infekce způsobená bakteriální nebo kvasinkovou infekcí jsou hlavními viníky. Zde uvádíme další časté příčiny:

Nedostatečné čištění partií pod plenkou

Vzhledem k tomu, že opruzeniny jsou způsobeny změnami pH, které vznikají spojením moči a stolice, musíte velmi pečlivě odstranit jakékoli zbytky výkalů z jemné dětské pokožky. Použijte jemné dětské čisticí ubrousky nebo dětskou žínku a teplou vodu. Na citlivou kůži postačí obyčejná voda, i když některé zadečky budou potřebovat i trochu mýdla. Neotírejte kůži hrubou žínkou. Vyrážku to ještě zhorší a vašemu dítěti to bude nepříjemné.

Málo časté přebalování

Studie uvádějí, že kojenci, kteří jsou přebalováni alespoň 8x denně, mají opruzeniny méně často. Častá výměna plenek je důležitá ještě ze dvou důvodů: Dlouhá vlhkost způsobuje větší náchylnost kůže k opruzeninám a čím déle je v kontaktu moč se stolicí, tím déle budou enzymy ve stolici dráždit kůži miminka. Super-absorpční plenky mohou přispět k odvedení moči od kůže dítěte a od stolice.

Kvasinkové infekce

Jakmile je kůže vašeho děťátka vystavena vlhkosti příliš dlouho, stane se náchylnou ke kvasinkové vyrážce, což je odolnější forma opruzenin. Léčba antibiotiky může způsobit průjmy a ty mohou spustit kvasinkovou infekci. Tuto vyrážku rozpoznáte kvůli napuchlým červeno-růžovým pupínkům nebo pupínkům s bílými tečkami hnisu v okolí zarudlé skvrny pod plenkou. Bílá místa může mít děťátko i v puse a vás možná budou bolet prsa při kojení. Zavolejte svému dětskému lékaři, který předepíše antiplísňovou léčbu, jestliže budou příznaky přetrvávat.

Prevence a léčba

Tady se dovíte, jak opruzeninám předcházet hned od začátku:

• Měňte plenku hned, jak se dítě počůrá nebo pokaká. • Pečlivě očistěte děťátku partie kolem genitálií po každé stolici a nechte je oschnout. Pokožku netřete moc silně nebo moc rychle. • Zadeček dítěti namažte silnou vrstvou ochranné masti nebo vazelínou. • Čistou plenku příliš neutahujte, ale raději do ní nechte proudit trochu vzduchu. • Vyzkoušejte plenky s intenzivní absorpcí nebo s vrstvou vazelíny na vrchní straně, které se pokožka dítěte dotýká. • Důsledně prohlížejte partie pod plenkou, pokud miminko bere antibiotika nebo má průjem. • Často mu plenky vyměňujte.

Zde uvádíme několik osvědčených metod, jak léčit opruzeniny, když už nastanou: • Často dítě přebalujte, abyste snížili vlhkost pokožky. • Dopřejte pokožce vzduch tím, že necháte děťátko několikrát denně chvíli bez plenky (plenku nebo žínku si nechte někde po ruce pro případ pohotovosti). • Po stolici pečlivě očistěte zadeček a osušte jej, než přiložíte novou plenku. • Aplikujte silnou vrstvu masti obsahující oxid zinku nebo vazelínu, nebo mast, kterou vám doporučil lékař, abyste zabránili kontaktu podrážděné pokožky s močí. • Když všechno ostatní selže, vyzkoušejte jinou značku plenek nebo jiný prací prostředek, pokud používáte textilní pleny. • Vyzkoušet můžete také papírovou plenu s vazelínou na vrchní straně. • Zavolejte do poradny, pokud vyrážka za několik dnů nezmizí nebo pokud se objeví puchýřky nebo hnisavé pupínky.

Souhlas pro soubory cookies