4 tipy pro první slova vašeho dítěte

Kara Giannecchini

Jen málo dosažených mezníků dítěte je tak vzrušujících jako moment, kdy vysloví první slova. Sama o sobě jsou jednoduše roztomilá. Obrovským úspěchem vás obou je ale i to, že vám dítě dovede něco sdělit a vy můžete lépe pochopit jeho přání a potřeby.

I když se každé dítě učí mluvit svým vlastním tempem, vaše dítě může vyžvatlat svoje první „máma“ nebo „táta“ kolem 6. až 8. měsíce, a než mu bude 1 rok, může ke svému seznamu přidat několik dalších slov!

I když vaše dítě asi nebude schopné plnohodnotné konverzace dříve, než mu budou dva roky, na to ,začít povzbuzovat rozvoj řeči, není nikdy příliš brzy. Tyto rady vám pomohou vaše dítě rozmluvit.

1. Povídejte si s ním

V prvním roce života děti přitahují hlasy a tváře jejich rodičů, takže tohle bude znít jako hračka: stačí na dítě mluvit. Ono se naučí nová slova a také nabere odvahu začít vyslovovat svá první slova.

Mluvte na své dítě nahlas při běžné každodenní činnosti, i když to, co říkáte, zní směšně (např. „Maminka teď hledá modré ponožky!“). Když jste venku a pohybujete se v novém prostředí, neustále mu vyprávějte, aby se seznamovalo s novými výrazy (např. „Podívej se na ty hezké kytičky v parku!“).

2. Reagujte

Snažte se reagovat na cokoli, na co se vaše dítě dívá. Sledujte, co vaše dítě zajímá, a nechte se jím vést, když uvažujete, o čem mluvit. Například když vaše dítě pozoruje psa a žvatlá, zvolte to jako téma konverzace. Znovu a znovu opakujte slovo „pes“ a ukazujte přitom na štěně.

3. Zaměřte se na běžné a opakované činnosti

Každodenní činnosti, jako je koupání, jídlo a přebalování, jsou ideální příležitostí mluvit s dítětem o stejných věcech každý den. Dítě si tak začne osvojovat klíčová slova a fráze a spojí si je s danou činností.

4. Vzorový jazyk pro vaše dítě

Chcete-li dítěti pomoci získat jazykové dovednosti, mluvte v pomalých krátkých větách o tom, na co se dívá, a v případě, že to už umí, počkejte, aby se pokusilo slovo zopakovat. Pomozte mu poznávat předměty a slova hrou („Tady je tvůj míč. Pojďme míč skrýt.“).

Vaše dítě bude sypat nová slova dříve, než se nadějete! Jen nezapomínejte, že některé děti začnou mluvit brzy a jiné si dávají načas, než svá první slova pronesou.

Souhlas pro soubory cookies