Jak pomáhat svému děťátku s motorickým vývojem

Maureen Healy

Snaha vašeho děťátka naučit se některé klíčové motorické dovednosti je pozoruhodnou součástí raného vývoje dítěte a vzrušující součástí rodičovství, takže pomáhat svému dítěti s pohybem je zaručený způsob, jak mu pomáhat v rozvoji!

Od chvíle, kdy si své děťátko přinesete domů, strávíte téměř každou drahocennou chvilku s ním. I když se může zdát, že všechno, co dělá, je, že jí, spí a kaká, dochází ke změnám. Zde jsou některé významnější mezníky motorického vývoje – pohybů, které využívají velké svalové skupiny – a způsoby, pomocí nichž můžete svému děťátku pomáhat na jeho cestě k dalšímu výraznému pokroku.

Sahání po věcech Jedním z prvních mezníků motorického vývoje je sahání po věcech. Vaše maličké na něm začne s největší pravděpodobností pracovat v období mezi 4 a 7 měsíci věku. V tomto časovém rozpětí zaznamenáte, jak se jednou ručičkou natahuje po věcech, a učí se, jak si věci přendavat z ruky do ruky.

Jak můžete pomoci Foukejte směrem k svému miminku bubliny a povzbuzujte ho, aby na ně dosáhlo. Položte oblíbené hračky mírně z jeho dosahu.

Sezení Mnoho miminek umí sedět s oporou kolem 6 měsíců věku a brzy se naučí sedět bez opory. Některým miminkům to trvá déle, ale – nelekejte se, jestli bude vaše děťátko potřebovat víc času na to, aby to zvládlo!

Jak můžete pomoci Poskytněte svému miminku každý den určitou dobu na hraní pod vaším dozorem a nechte ho, ať si jde svým tempem. Jakmile vydrží chvilku sedět, aniž by se převalilo, přidejte pár jednoduchých her, jako například tleskání nebo kutálení míčem.

Tyto herní úseky musí trvat kratší dobu – jenom několik minut po určité době – a je třeba být svému miminku stále nablízku. Určitou lehkou oporu může poskytnout polštář ve tvaru písmene C (jako například polštář na kojení).

Lezení Lezení nastává často v období mezi 7 a 10 měsíci věku. Váš malý „křižník“ může mít unikátní způsob lezení – například ve stylu kraba.

Jak můžete pomoci Po narození začněte s pokládáním miminka na bříško a nechávejte je tak nějakou dobu každý den. Hračky, které dáváte mírně z jeho dosahu, abyste ho povzbudili k natahování se po nich, posuňte jen o něco dál. Jak se začne tlačit dopředu a pohybovat se samo, zajistěte, aby prostor, který zkoumá, byl bezpečný a pod kontrolou. Můžete také zkusit pod své miminko položit tenkou srolovanou přikrývku a názorně předvádět, jak se na rukou a kolenou kolébat dopředu a dozadu. Kolébání je stimulem k plazení – a dřív než řeknete švec, budete své miminko honit po celém domě!

Vstávání Okolo 9 až 11 měsíců se může vaše děťátko snažit postavit. Zpočátku vydrží stát na nohou jen pár sekund a bude se něčeho přidržovat jako opory, než si kecne na zadeček.

Postupně se bude zlepšovat jeho svalová síla, schopnost udržet rovnováhu a koordinace pohybů, až bude schopné stát samo bez opory.

Jak můžete pomoci Každý den poskytněte svému děťátku neomezený čas na hru na podlaze. Omezujte dobu jeho pobytu v zařízeních určených k sezení, jako jsou například dětské autosedačky a odrážedla. Můžete také předvést hračku na tlačení a nechat je, aby se dívalo na jiné děti, které už umí stát.

Dosahování milníků je důležitou součástí života miminek. Právě v těchto měsících u nich dochází k rozvoji klíčových dovedností a pohybů potřebných k zvládnutí pozdějších, složitých dovedností, jako je chůze, běh, skákání a veškeré další. Povzbuzujte své miminko a pomáhejte mu po celou dobu tím, že jej budete vyzývat k tomu, aby každý den zvládlo o trochu víc – a bude chodit a běhat dřív, než řeknete švec!

Souhlas pro soubory cookies