Krmení dítěte tuhou stravou

Jennifer Kelly Geddes

Krmení miminka je jednou z nejvděčnějších věcí, kterou kdy budete dělat. Jak ale poznáte, že je dítě na tuto kulinářskou expedici připravené? Zde je postup, jak se od kojení nebo krmení z lahve posunout ke skutečnému jídlu.

Jablka a banány a hrušky – pane jo! Experimenty s novými chutěmi mohou být úžasným zážitkem i velkým zklamáním. Miminku může to, co mu dáte, chutnat – nebo se bude mračit. Když se ale vyzbrojíte několika roztomilými dětskými lžičkami, zásobou papírových utěrek a troškou humoru, budete si představování široké škály potravin užívat.

Kdy začít

Než začnete dítěti dávat tuhou stravu, ujistěte se, že má pod kontrolou hlavičku a krk (což můžete každý den vylepšovat pravidelným „pasením koníčků“), dokáže se na stoličce správně posadit a nemá problémy s polykáním. Dalším obecným pravidlem je začít, jakmile dítě dosáhne dvojnásobku své porodní váhy a váží alespoň 6 kg. Americká akademie pediatrů například doporučuje v prvních šesti měsících pouze kojit, takže pokud chcete tuhou stravu zavádět dříve, poraďte se nejdříve s lékařem.

První jídlo

Dítě můžete krmit různými jednosložkovými jídly, takže si oblečte zástěru a jde se vařit! Pokud mu dáváte jídlo, které je připravené v páře a rozmačkané či rozmixované, můžete připravovat i jednodušší verze toho, co jíte sama (tak snadné!). Zde je postup, jak začít:

  1. Možnosti jsou neomezené. Jen hned nepodávejte mořské plody (většina lékařů doporučuje počkat s podáváním mořských plodů a jiných potenciálně alergenních potravin, jako jsou arašídy, vajíčka a ryby, do jednoho roku věku dítěte)! Lékaři dříve doporučovali podávat jako první jídlo jednodruhové, železem obohacené obiloviny, protože se mělo zato, že jsou šetrné k dětskému žaludku. Protože ale neexistují žádné důkazy o tom, že je důležité zavádět potraviny v nějakém konkrétním pořadí, ověřte si u svého lékaře, co preferuje on. Někteří lékaři doporučují krmit podle barev. Například byste mohla začít dítě krmit nejdříve potravinami oranžové barvy, jako jsou broskve, dýně a sladké brambory, a potom se přesunout na zelené (hrášek, fazolky atd.). Projděte také obiloviny, jako je rýže, ovesné vločky a krupice. Kojené dítě může nejdříve dávat přednost masu, které obsahuje železo a zinek, což jsou dvě látky, na které je bohaté mateřské mléko.

  2. Menší porce jsou lepší. Dávejte dítěti sousta o velikosti čajové lžičky a jen několik během jednoho jídla, dokud si na přeměnu charakteru jídla nezvykne. Nenuťte ho jíst víc, než samo chce (pokud našpulí ústa a odvrátí hlavu, už nemůže).

  3. Postupujte pomalu, ale jistě. Než začnete dítěti dávat nové jídlo, je nejlepší vždy dva až tři dny počkat. Pokud budete několik dní podávat stejné jídlo, snáze si všimnete případných alergických reakcí, jako je průjem, vyrážka nebo zvracení.

Souhlas pro soubory cookies