Maminkami prověřená řešení problémů týkajících se dětského spánku

Caitlin Boyle

Otázka pro čerstvé maminky: Dali byste přednost výhře v loterii před nerušeným spánkem po celou noc?

Jestli jste jen trochu zaváhala s odpovědí, přetéká vaše srdce štěstím, ale vaše oční víčka jsou těžší než cihly.

Nedostatek spánku při péči o miminko je něco, co pochopíte až poté, co to zažijete. Zkuste následující tipy pro zajištění klidné noci pro vás i vaše děcko v jakémkoli věku.

Novorozenci do 3 týdnů

Novorozenec spí 16 až 18 hodin denně, ale bude se pravděpodobně budit každé 2 až 3 hodiny na jídlo. Samozřejmě u každého dítěte je to jinak.

I když cyklus spánku a bdění novorozeněte může být pro vás značně náročný, je absolutně normální a pro přežití dítěte nezbytný. Třítýdenní novorozenec se nedá rozmazlit a je důležité dát mu pocit bezpečí tím, že na jeho pláč reagujete.

I když se miminko bude budit v různou denní a noční dobu, má zásadní význam naučit ho rozlišovat mezi dnem a nocí. Hrajte si a povídejte si s ním, když se probudí během dne, ale když se probudí v noci, nechte světlo v místnosti ztlumené a mluvte tichým hlasem. Nakonec se spánkový cyklus miminka začne v noci protahovat.

Když dítě začne plakat, zklidněte je hlasitým „pšt, pšt, pšt“ a mírně jím pohupujte. Tím napodobujete zvuky a pocity v děloze. Bezpečně se bude miminko cítit také v zavinovačce.

A pamatujte si: Prvních několik týdnů je náročných, ale pak už bude zvládání spánkového režimu děcka snadnější.

Novorozenci od 2 do 4 měsíců

Nejrychleji se upravuje spánkový cyklus dítěte v prvních čtyřech měsících života, což znamená, že váš miláček bude brzy spát v delších cyklech, pokud tomu tak již není.

Spojení „spí celou noc“ není úplně výstižné. Může znamenat, že dítě spí osm hodin, od půlnoci do osmi nebo od deseti večer do rána do šesti. Většina dětí spí celou noc již ve 2 až 3 měsících (jupí!), ale některé děti mnohem později.

Nicméně můžete u 2–4měsíčního miminka rozvíjet zdravé návyky spaní, což znamená, že i vy budete spát lépe! Miminko se může probudit několikrát za noc, i když nemá hlad. Jestli ještě neumí znovu usnout samo, může brečet a volat vás. Položte děcko do postýlky hned, jak začne být ospalé. Tím se naučí samo se zklidnit a znovu usnout.

Miminko se ve spánku často vrtí a může vydávat hlasité zvuky. Proto, když zaslechnete nějaké fňukání, počkejte několik minut a až potom přispěchejte na pomoc. Dejte však děcku možnost, aby samo znovu usnulo.

Pro dítě v jakémkoli věku

Není třeba nastavovat termostat na maximum nebo děťátko na noc příliš navlékat. Když se vy cítíte dobře v pyžamu a s lehkou přikrývkou, bude i vašemu miminku stačit košilka a spací vak nebo zavinovačka. Aby se děťátko cítilo dobře, musí být také suché.

A nakonec, miminko ukládejte ke spánku v nezakouřeném prostředí. Odstraňte z postýlky nebo kolébky všechny přikrývky, hračky, polštářky nebo jiné předměty, které by mohly představovat riziko udušení dítěte.

Souhlas pro soubory cookies