Vývoj dítěte. Jak budovat sebejistotu vašeho dítěte: plazení, chůze

Jak vychováte silné a sebevědomé dítě? Od vytvoření bezpečného prostředí přes nastavování hranic až po oslavu úspěchů vašeho dítěte – zde je 11 způsobů, jak podpořit jeho sebejistotu.

V okamžiku, kdy se vaše dítě začne pohybovat – ať už jenom leze, nadskakuje zadečkem, nebo se vydává vratkými kroky na první procházku – objeví také novou a velmi zajímavou skutečnost: že si může do jisté míry vybrat, kam půjde a co bude dělat. Už není odkázané na místa a předměty, které jste mu až doteď vždycky vybírala vy. Možnosti jsou neomezené a pro zvědavého jednoročního človíčka nemá výběr zábavy a věcí ke zkoumání hranice. Součástí zdravého vývoje dítěte je nabývání jistoty ve fyzických dovednostech. Téměř všechny děti ve věku 12 měsíců už prošly fází plazení, dokážou samy stát a dělají první krůčky. Stávají se z nich batolata. To pro vaše dítě znamená důležité změny. Musí si poradit s řadou nových překážek. Toto je věk, kdy se obrovskými skoky rozvíjejí fyzické dovednosti (a další poznávací schopnosti, jako je řešení problémů, jazyk a komunikace) a jsou vidět počátky nezávislosti. Zkoumání věcí na nových úrovních a procvičování nových dovedností podporuje psychický rozvoj vašeho dítěte a jeho progres. Vaše dítě si už také v jednom roce věku obvykle uvědomuje své oddělení od pečující osoby a potřebuje začít cítit jistotu samo za sebe. Tuto skutečnost postupně dokazuje svým fyzickým odlučováním od vás – nejdřív plazením, později chůzí – což zvětšuje jeho fyzickou vzdálenost od maminky.

Nastavte rutinu.

Dodržování určitého stereotypu pomůže vašemu dítěti vyrovnávat se s jeho nejistými emocemi.

Povzbuzujte.

Rodiče hrají při podpoře sebevědomí dítěte důležitou roli. Pozitivní povzbuzení je nejlepší způsob, jak dětem pomoci překonat jejich obavy. Povzbuzujte své dítě v tom, aby zkoušelo nové věci, i když při tom dělá chyby. Chybování je přirozenou součástí růstu.

Vytvořte bezpečné prostředí.

Bezpečné prostředí plné důvěry vašemu dítěti pomůže, aby se cítilo sebejistě.

Buďte vzorem.

Buďte sama vzorem nebo něco ukazujte. Vaše dítě získá jistotu, když si i vy sama budete jistá!

Dobře naslouchejte.

Berte své dítě vážně, chvalte ho a dávejte mu veškerou lásku a cit, které potřebuje k rozvoji své osobnosti a sebevědomí.

Pomozte, když je třeba.

Nabídněte dítěti pomoc, pokud to vypadá, že ji potřebuje. Citlivě reagujte na jeho potřeby a frustrace, když zkouší nové věci. Pomůže mu to posunout se na další úroveň.

Stanovujte hranice.

Nastavení hranic vašemu dítěti pomůže v tom, aby si nastavilo své vlastní hranice. Zároveň tím vytváříte bezpečné prostředí pro jeho vývoj.

Trpělivost.

Buďte trpělivá. To, že vaše dítě udělá stejnou chybu několikrát za sebou, neznamená, že se neučí. Právě naopak!

Oslavujte.

Oslavujte všechno pozitivní, chvalte a odměňujte! Vaše dítě potřebuje slyšet, když udělá něco dobře. Pomůže mu to být na sebe hrdé a chtít zkoušet další výzvy.

Komunikace.

Podporujte dítě v tom, aby si hrálo a komunikovalo s ostatními dětmi a dospělými.

Objevujte společně.

Berte své dítě na nová místa, pomáhejte mu objevovat spoustu zajímavých a krásných věcí na světě.

Souhlas pro soubory cookies