Otázky v péči o dítě – příprava na návrat do práce

Návrat do práce

Ať už se rozhodnete pro mateřskou školku, nebo chůvu, začátky svěření dítěte do péče někoho jiného nejsou nikdy snadné. Na odloučení si vy oba budete muset zvyknout. I při dobré přípravě a době vyčleněné na přechod k novému rytmu může poměrně dlouho trvat, než půjde vše bez problémů.

DO NEZNÁMA

Svěření dítěte do péče někoho jiného bývá zpočátku hodně těžký krok. Existuje ale celá řada skvělých zařízení dětské péče. Je třeba jen najít pro vás a vaše dítě to správné řešení. Pokud plánujete, že se za pár měsíců vrátíte do práce, asi už jste se o předškolní zařízení zajímala, ještě když jste byla těhotná. Dobré mateřské školky mají často čekací listiny, takže je musíte oslovit s předstihem. Pokud jste se rozhodla pro menší rodinnou školku, promluvte si s několika kandidáty, ať máte srovnání. Poté také kontaktujte místní úřady, abyste si ověřila, že je řádně registrovaná. Pokud je to možné, navštivte toto zařízení a podívejte se, jak tam péče o děti probíhá. Pokud se místo toho rozhodnete pro chůvu, vyberte si ji prostřednictvím renomované agentury a opět si promluvte s více uchazečkami. Všechny reference potenciální chůvy si osobně prověřte. Napište si seznam otázek, na které se budete při pohovoru ptát, a věřte svým instinktům. Nesmíte mít žádné pochybnosti.

ČAS NA UKLIDNĚNÍ

Jakmile už víte datum, kdy se budete vracet do práce, využijte zbývající čas doma k tomu, abyste sebe a své dítě připravila. Zkoušejte si zvykat tak, že dítě budete pravidelně svěřovat do péče kamarádky nebo příbuzného. To vám oběma pomůže přivyknout na dobu odloučení. Ujistěte se, že po dobu své nepřítomnosti bude mít dítě k dispozici něco, co ho uklidní. Ve vypjatých okamžicích může pomoci něco známého, co voní jako domov nebo maminka. Snažte se, aby svěřování dítěte do cizí péče probíhalo postupně. Dávejte například dítě do předškolního zařízení nebo k chůvě už týden či dva předtím, než se vlastně do práce vrátíte, a postupně prodlužujte dobu – na hodinu či dvě v prvních dnech, pak na půl dne a nakonec na celý den. Buďte ale připravena na určitý zvykací čas a možné slzičky (s největší pravděpodobností ty vaše!). Je také dobré si uvědomit, že reakce vašeho dítěte na zařízení předškolní péče se v určitých fázích jeho vývoje bude měnit podle toho, co se v jeho hlavičce a jeho světě právě děje. Kvůli nástupu separační úzkosti na konci prvního roku se vás může se zoufalým pláčem najednou držet, i když do téhle doby nemělo s loučením problémy. Později budete mít pravděpodobně problémy, abyste ho vůbec odtrhla od zábavy, a bude vám naopak dělat scény, že musí jít domů! Buďte tedy připravena, že emoce se budou při příchodu a vyzvedávání měnit, ale pokud jste si svou volbou předškolního zařízení/chůvy jistá, bude váš drobeček v naprostém pořádku.

Více informací o otázkách předškolní péče naleznete na odkazu Snadnější přechod na předškolní péči.

PŘEČTĚTE SI VÍCE Mateřský koutek

Souhlas pro soubory cookies