Na procvičení mozku miminka

Caitlin Boyle

Než se nadějete, budete se potýkat s matematickými úkoly svého dítěte. Do té doby jste však jeho nejlepší učitel vy a hrou a interakcí s ním podporujete jeho bystrost. Nová slova, zvuky, předměty a zážitky významně podporují rozvoj mozku.

Jestli máte pocit, že vaše maličké nechápe něco, co říkáte nebo děláte, dejte mu čas. Za několik týdnů vás uchvátí vším, co už umí – tím, co se naučilo od vás!

Jak se dítě učí?

Při narození je mozek pouze orgán, který není ještě plně vyvinut, je to polotovar. Všechno, co dítě zažívá, mu pomáhá vytvářet v mozku asociace, takže interakce s vámi a nové vzrušující věci jsou pro vývoj jeho mozku velmi důležité.

Nabídněte děcku zážitky, které zapojí všech pět smyslů – hmat, sluch, čich, zrak a chuť. Jednoduché věci jako poslouchání hudby, hlazení tatínkovy neoholené tváře ručičkou nebo přičichnutí si k čerstvě uvařené kávě odstartuje vývoj mnoha složitých pochodů v jeho mozku.

Jednou z nejúžasnějších věcí pro čerstvou maminku nebo tatínka je pozorování miminka, jak objevuje svět. Zní to sice jako otřepaná fráze, ale svět pozorovaný dětskýma očima je fascinující!

Nebuďte posedlí co nejrychlejším vývojem dítěte

Už jste to jistě slyšeli a ještě to mnohokrát uslyšíte. Takže věřte, že každé děcko je jiné! Děti se vyvíjejí různým tempem, a i když se vám zdá, že vaše miminko nezískává žádné nové dovednosti, jeho mozek nezahálí!

V období od narození do 3 měsíců se budou u miminka vyvíjet motorické dovednosti, například udržení hlavičky a zavírání a otvírání ručiček, sociální dovednosti, kdy se miminko začne smát, a smyslové dovednosti, například schopnost sledovat očima pohybující se předmět.

Mezi 4 a 7 měsíci se miminko naučí lépe ovládat tělo, začne se zajímat o sociální hry a zkoumá svět ručičkama a ústy.

S blížícím se prvním výročím narození je dětský mozek vyvinut natolik, že se miminko umí posadit a dokáže najít schované předměty.

Ke všem těmto přelomovým momentům dochází v rámci nepřetržitého učení a škála toho, co se považuje za normální, je velice široká. Máte-li však nějaké pochyby ohledně vývoje svého miminka, obraťte se na pediatra. Jestliže se dítě v něčem opožďuje, může být včasný zásah velmi důležitý.

Souhlas pro soubory cookies