Čtyři tipy pro bezpečnou hru s dítětem na slunci

Suzanne Dixon

Maminky samozřejmě nechtějí vystavovat miminka ostrým slunečním paprskům, ale když zůstanete s miminkem doma a nepůjdete každý den na procházku, asi se z toho zblázníte! Naštěstí není těžké dětskou pokožku před sluncem chránit.

1. Oblékejte své děťátko vhodně

Oblékejte své maličké do prodyšných, pohodlných, dlouhých kalhotek a košilek s dlouhým rukávkem. Nezapomínejte ani na klobouček s širokým okrajem. Je důležité chránit citlivou dětskou pokožku před škodlivým UV zářením.

2. Používejte ochranné pleťové mléko

Používání ochranného opalovacího krému se dříve doporučovalo až u dětí starších 6 měsíců, ale tato filosofie se změnila. Dostatečné množství opalovacího krému s ochranným faktorem (SPF) 15–30 naneste na všechny odhalené části těla a aplikaci opakujte po každém plavání, případně když se miminko zpotí, nebo každé dvě hodiny.

Pamatujte, že z hlediska prevence spálení pokožky je lépe opatrnost mírně přehánět.

3. Choďte na procházky mimo kritickou dobu

Ideální z hlediska péče o dětskou pokožku je zůstávat doma přes kritickou dobu, tj. zhruba od 10 hod. do 15 hod. Vypadá to sice jako věčnost, ale v reálu většina dětí stejně vstává brzo, a můžete tedy s nimi jít na procházku hned po ránu.

Je vhodné jít nejprve děckem na procházku, pak ho nechat si hrát doma a po obědě, kdy je slunce nejintenzivnější, ho uložit k odpolednímu spánku! Až se probudí, nebude již slunce tak ostré a můžete si s ním jít hrát ven bez obavy, že by se spálilo.

Mějte také na paměti, že se dětská pokožka může spálit v jakékoli roční době a v jakémkoli počasí, ať je zataženo, nebo jasno.

4. Ošetření sluncem spálené pokožky

Pokud se dítě spálí, zchlaďte spálenou pokožku žínkou namočenou ve studené vodě a nechte ji přiloženou na kůži minimálně 20 minut. Lékař vám může také doporučit paracetamol nebo ibuprofen.

Léčivé účinky na pokožku může mít vazelína nebo hydratační pleťové mléko s obsahem Aloe Vera, které zmírní bolest a nevysušují pokožku. Důležité je také zabránit opětovnému spálení pokožky. Vystavování spálené pokožky na slunci vyžaduje použití speciálních ochranných prostředků po dobu nejméně jednoho roku.

Objeví-li se na spálené pokožce puchýře, jde o popáleninu 2. stupně a je třeba vyhledat lékaře.

Souhlas pro soubory cookies