Přebalování novorozence a péče o pupeční šňůru

Suzanne Dixon

Miminko budete častokrát za den přebalovat (v průměru 10x denně), takže je důležité se co nejdříve naučit, jak správně na to. S dnešními moderními plenkami na jedno použití je téměř nemožné poznat na dotek, jestli má děťátko mokrou plenku, či nikoli, je tedy dobré zprvu počítat s jeho přebalováním po každé stolici a také po každém krmení.

Dokud nedojde k odpadnutí pupečního pahýlu, používejte plenky s výřezem na pupík (nebo srolujte normální plenku) a při přebalování miminka otírejte pupeční pahýl vlhkou vatovou tyčinkou nebo tampónem.

Tady je navíc pár užitečných rad týkajících se přebalování:

• Dětské čisticí ubrousky lze používat při přebalování kdykoli, jsou však praktické zejména tehdy, je-li plenka hodně špinavá. • Podle přání lze používat mast nebo vazelínu – jako prevenci proti opruzení z plenek – před nasazením čisté plenky. • Pevně zabalte své miminko do čisté plenky a vpředu ji zajistěte připevňovacími pásky. • Pokud bude po přebalení pokožka dítěte začervenalá v místech po plence, je plenka buď příliš těsně zapnutá, nebo vaše miminko potřebuje už větší plenku.

Co se týká péče o pupeční pahýl, držte se těchto zásad:

• Pečujte o pupeční pahýl svého miminka do té doby, než sám odpadne (obvykle je to do 10 dnů až tří týdnů po porodu). • Pupeční pahýl zpravidla stačí při každém přebalování otírat čistou navlhčenou vatovou tyčinkou nebo tampónem, můžete však používat i dezinfekční roztok, pokud vám to doporučí váš lékař. • Zvláštní pozornost věnujte partiím ve spodní části pupečního pahýlu až k pupíku. Otírejte místo jemně, ale důkladně, aby došlo k odstranění veškerých vlhkých pozůstatků, jež by se tam mohly nahromadit. • Pupeční pahýl nepřekrývejte, aby k němu mohl vzduch – používejte pleny s vykrojením na pupík (nebo srolujte okraje běžné plenky) a vyhněte se těsnému oblečení v okolí bříška miminka.

Poslední poznámka – zaznamenáte-li pravidelné protečení, nastal možná čas přejít k větší plence.

Souhlas pro soubory cookies