Sedm tipů pro zábavné a pohodové koupání

Novorozeňata se moc neušpiní, takže pokud pečlivě čistíte miminku zadeček při každé výměně plenky, nebudete ho muset koupat častěji než dvakrát nebo třikrát týdně.

Koupel musí být alespoň tak dlouhá, aby se odstranily šupinky kůže, které se nashromáždily. Ani vlásky (pokud nějaké má) není nutné pokaždé mýt šampónem. Udělejte to jen, když se vám to zdá třeba.

I když většina miminek si koupel rychle zamiluje, nedivte se, když to vaše se zprvu svíjí a pláče – potřebuje si jen na vodu zvyknout.

Tady je několik rad, jak si čas koupání zpříjemnit a nic neriskovat. A nezapomeňte, že když musíte z místnosti odejít z jakéhokoli důvodu, děťátko vezměte s sebou.

  1. Jestliže má miminko ještě pupečník, rychlá koupel za použití houbičky (kdy dítě leží na měkké vystlané podložce) umožní, aby se pupečník nenamočil.

  2. Pokud už miminku pupečník odpadl, může si dopřát pravou koupel. Používejte koupací pultík, dřez nebo plastovou vaničku vystlanou ručníkem a naplněnou jen 5 cm vody.

  3. Koupejte vždy v teplé místnosti bez průvanu a po ruce mějte ručník, do kterého děťátko hned po koupeli zabalíte.

  4. Na bříško mu můžete dát teplou vlhkou žínku, díky které během koupele neprochladne.

  5. Na mytí používejte jemnou žínku nebo houbičku. Každou část těla střídavě oplachujte a houbičkou jemně zbavte viditelných šupinek kůže. Nezapomeňte na kůži za oušky, mezi prsty na rukou i nohou, podpaží a na faldíky na krku a stehnech, kde se šupinky odumřelé kůže často hromadí.

  6. Jednou rukou vždy držte miminko, může sklouznout do vody ve vteřině. Nikdy nenechávejte děťátko ve vaničce samotné, ani na okamžik.

  7. Po koupeli miminko jemně otřete. Kůži můžete zvlhčit, aby se zachovala její přirozená pružnost a jemnost.

Souhlas pro soubory cookies