Jak se naučit rozeznat různé druhy pláče svého miminka

Pláč při každé příležitosti.

Ať už má hlad, je příliš unavené, něco ho bolí, nebo se potřebuje přitulit, dítě vám to dá najevo pláčem. Po čase se naučíte rozlišovat druhy pláče a rozpoznat ty, které vyžadují rychlou reakci, a ty, které ji nevyžadují. Avšak maminky, které mají dítě s kolikou, rozlišení druhu pláče moc neuklidní.

Rozlišení dětského pláče.

Nejspíš už začínáte být schopna rozpoznávat různé druhy dětského pláče. Miminka pláčou, když mají hlad, něco je trápí, jsou unavená nebo protože prostě chtějí, aby je někdo choval. Každý druh pláče se liší výškou tónu a intenzitou a většinou se najde nějaký způsob, jak dítě utišit. Pravděpodobně zjistíte, že každý večer v určitou dobu bývá vaše děťátko rozjívené, zuřivě se domáhá jídla a je dost protivné. To je normální. Miminka, zdá se, potřebují na konci dne vybít energii a naladit se na nadcházející noc. Pokud však zjistíte, že miminko pláče trvale po delší dobu, třeba až tři hodiny, a zdá se, že ho něco trápí, nedá se utišit, může to znamenat, že trpí kolikou. Pouze 10–20 % miminek projevuje známky související s kolikou a obvykle se to projeví naplno kolem 4. až 6. týdne a trvá to do cca 3. až 4. roku věku. Miminka s kolikou jsou celkově nedůtklivá a hůře se utěšují. Křičí intenzivněji a hlasitěji několik hodin před usnutím, a někdy i po nočním krmení. Je pro ně často těžší si říhnout po krmení, mají nafouklá bříška, trpí plynatostí a prohýbají se na zádíčkách a zvedají kolínka. Přitom pláčou a trpí bolestí. ZACHOVEJTE KLID A VYHLEDEJTE POMOC.

Pokud máte podezření na koliku, požádejte o radu v poradně a vyzkoušejte speciální léčebné prostředky proti kolice, které jsou běžně dostupné v lékárnách. Mohla by také pomoci změna polohy při kojení a v případě krmení z lahvičky savička redukující množství spolykaného vzduchu. Neobviňujte se, když se vám dítě s kolikou nedaří utišit. Není tu rychlé řešení a není to vaše chyba. Jestliže vám situace působí velký stres a trpíte nedostatkem spánku, sežeňte pomoc. Odsajte trochu mléka a nechte dítě na starost partnerovi nebo někomu z rodiny. Udělejte si zaslouženou pauzu. Promluvte si také s jinými maminkami, protože zjistíte, že nejste jediná, koho tato situace vyvádí z míry, kdo se rozčiluje, nebo dokonce koho popadá vztek kvůli neustálému pláči. Nedovolte, ať vám situace přeroste přes hlavu, sežeňte pomoc. A nezapomeňte, že i když jste rozčílení a máte zlost, nikdy v životě netřeste miminkem.

LÉČBA DOTEKEM

Kolika je většinou nejhorší ve druhém a třetím měsíci života. Snažte se děťátko co nejvíce nosit a mazlit se s ním, dokud je ještě malé a lehké a vejde se vám do náručí i do nosiče. Nošení ve svislé poloze bude děťátku přirozeně masírovat bříško a vzduch se bude tlačit nahoru a ven. Také to pomůže omezit pláč v nadcházejících týdnech. Podle studií má časté nošení a chování děťátka v prvních týdnech života pozitivní účinek na jeho pozdější vyrovnanost, což je dobrá zpráva, protože i několik minut pláče může být pro rodiče někdy celá věčnost.

Praktické rady. Existuje několik triků, které stojí za vyzkoušení, když je děťátko obzvláště podrážděné:

- houpání děťátka

- držení děťátka ve vzpřímené poloze přitisknuté k ramenu a lehké poplácávání po zadečku, aby šel vzduch nahoru

- kolébání miminka, když je natažené na bříšku na vaší paži

- lehká masáž bříška nebo uklidňování konejšivými zvuky

- nošení v popruhu nebo houpání v dětské houpačce

Tak můžete nejlépe podrážděné miminko ukonejšit. Pokud všechny selžou, zbývá ještě noční projížďka autem kolem bloku!

Souhlas pro soubory cookies