11 věcí, které je potřeba zařídit, než se děťátko narodí

K nejzábavnějším etapám příprav na jeho příchod na svět patří výběr kojenecké výbavičky. (Roztomilé hračky! Malinkaté ponožtičky!) Čím více si toho nachystáte před příchodem domů, tím více času pak budete mít na miminko. Při včasné přípravě věcí si budete více užívat prvního úsměvu vašeho prcka, prvního smíchu i prvního spánku – a vůbec si, jak se patří, užívat každé chvíle.

Tady je seznam základních věcí odsouhlasený maminkami i pár šikovných věcí navíc, díky nimž bude první rok života vašeho děťátka zdravý, šťastný a s minimem stresu.

1. Postýlka

Nové bezpečnostní předpisy v současné době zakazují prodej postýlek s jednou stahovací stranou, takže nový typ postýlky je pro vaše dítě rozhodně nejbezpečnější. Pokud máte starší typ, zjistěte si, zda výrobce nabízí díl, který můžete přimontovat, a zabránit tak stahování strany. Také si ověřte, že mezery mezi tyčkami nejsou větší než 6 cm a že všechny spoje a díly pevně drží.

2. Autosedačka

Některé země, jako např. Spojené státy, vám bez ní nedovolují návrat domů z porodnice s miminkem. Takže autosedačka rozhodně patří k základní výbavě pro miminko. Novorozenci a batolata do 2 let věku by měly jezdit v sedačce čelem dozadu, takže budou mít podepřenou šíji, hlavičku a páteř i v případě nehody.

3. Oblečení a doplňky

Novorozenci nepotřebují moc kousků módního oblečení, protože z nich tak rychle vyrostou. Je ale pár věcí, bez nichž se neobejdou. Triček s postranním zapínám a dupaček velikosti 0–3 měsíce není nikdy dost.

Dobrý nápad je také zásobit se dečkami, bryndáčky a přebalovacími podložkami. A pokud jde o spací pytle, čepičky a ponožky, tak těch není také nikdy dost.

4. Plastové kojenecké lahve a savičky

Opatřete si dostatek lahviček o objemu cca 1 dcl pro novorozeně a cca 2 dcl, až povyroste. Nejbezpečnější lahve jsou skleněné nebo plastové bez škodlivé složky BPA.

5. Přebalovací pult s kvalitními papírovými plenkami a čisticími ubrousky

Jen v prvním roce života spotřebujete neuvěřitelných 3000 plenek, což vyžaduje bytelný přebalovací pult. Sežeňte si takový, který má po obvodu ochranné zábradlíčko 5 cm vysoké.

Ulehčete si život dostatečnou zásobou vysoce kvalitních plenek a dětských čisticích ubrousků Pampers!

6. Teploměr

Rektální teploměr poskytuje nejpřesnější údaje, ale i teploměr na čelo, do podpaží nebo do ucha splní svůj účel.

Ať už použijete kterýkoli z nich, musí být digitální. Rtuťové teploměry jsou nebezpečné, protože může dojít ke styku se rtutí a otravě.

7. Nosítko na břicho

Když budete nosit miminko na sobě, budete si na blízku při všech denních povinnostech. Lépe ho tak můžete konejšit, když se mu něco nelíbí, a můžete tím i urychlit jeho duševní rozvoj. Hodí se k tomu jak šátek, tak i vyztužené nosítko, ve kterém má miminko oporu hlavy.

8. „Golfky“

Možností je spousta a dá se vybrat sportovní kočárek vyhovující vašemu životnímu stylu (pokud například chodíte běhat, bude vám vyhovovat speciální kočárek na jogging).

Ať už si vyberete jakýkoli, zkontrolujte, zda má pás a kšíry, brzdy a široký podvozek, aby se nepřevrátil.

9. Houpačka

Za několik minut dokáže uklidňující houpavý pohyb kojenecké houpačky změnit plačící dítě ve spokojeného spáče. Sladká to hudba pro uši novopečené maminky!

10. Zvlhčovač vzduchu

Instalujte ho do dětského pokojíku, aby se dítěti při rýmě a nachlazení snáze dýchalo. Zvlhčovač vyprázdněte, když je mimo provoz, aby se v něm nemnožily bakterie. Pravidelně jej čistěte podle návodu.

11. Vanička

Velká plastová vanička usnadňuje život, ale kojenci postačí i kuchyňský dřez. Kohoutek nesmí překážet a myčka musí být vypnutá.

Novorozené miminko možná přináší práci a starosti až nad hlavu, ale když se budete řídit tímto návodem, budete více než připraveny.

Souhlas pro soubory cookies