Jak se zotavit po porodu?

Přemýšlíte nad tím, co se s vaším tělem bude dít po porodu? Přečtěte si o poporodních bolestech, očistkách (lochie), nástřihu hráze (epiziotomie) apod., abyste se mohla rychleji cítit lépe a užít si své miminko.

Zde najdete několik faktů o porodu, informace o narození dítěte a vaginálním porodu. Porod je normální fyziologický proces, ale v několika dnech a týdnech po porodu musí vaše tělo projít hojivým procesem. Může to trvat i rok, než se vaše tělo úplně vrátí do stavu, v kterém bylo před otěhotněním. Ačkoli mezi vaginálním porodem a císařským řezem je několik odlišností, obecný proces hojení je stejný pro oba druhy porodu. V následující části si přečtete řadu důležitých faktů o porodu. Hojivý proces může ovlivnit několik faktorů, jako je například váš celkový zdravotní stav, stav výživy, stupeň únavy a stresu.

Děložní stahy a zavinutí dělohy

Brzy po narození dítěte se od děložní stěny oddělí placenta a je vypuzena ven z těla. V místě, kde byla placenta uchycena, zůstane vlastně jakási rána, která se musí zahojit. Vaše tělo naštěstí funguje rychle. Do několika minut po porodu se děloha mírně stáhne, čímž se na děložní stěně, kde byla placenta, uzavřou krevní cévy. Tyto děložní stahy, kterým se někdy také říká „poporodní bolesti“, můžete v prvních několika dnech cítit jako křeče. Nakonec však zmizí. Můžete je cítit při kojení, protože stimulace bradavek stahy dělohy podporuje. Pokud jsou vám tyto křeče hodně nepříjemné, můžete si vzít analgetika (léky tišící bolest). Než si však jakékoli léky na tlumení bolesti vezmete, poraďte se nejdříve s lékařem.

Bezprostředně po porodu budete zřejmě cítit dělohu na úrovni pupíku. Kvůli poporodním stahům můžete svou dělohu cítit v břiše jako tvrdý míč. Každý den se ale bude zmenšovat, až ji přes břišní stěnu neucítíte vůbec. Postupně se díky své zmenšující velikosti posune v pánvi za stydkou kost. Tomuto procesu se říká zavinování dělohy. Je dobrou známkou toho, že probíhá hojení. Ještě v nemocnici bude zdravotní sestra vaši dělohu pravidelně kontrolovat a sledovat proces jejího zavinování. Pokud se děloha nebude zavinovat tak, jak má, může ji také masírovat, aby stažení podpořila.

Očistky (lochia)

Trvá až 10 dní, než se místo po placentě zahojí. V této době si všimnete, že máte krvavý vaginální výtok, kterému se říká očistky. Očistky mají den či dva po porodu sytě červenou barvu a podobají se silnější menstruaci. Poté začínají ubývat na objemu a jejich barva se změní na tmavě hnědou, následně v narůžovělý a do 10 dnů slabě bílý výtok. V tomto okamžiku už budete vědět, že místo po placentě je úplně zahojené. Tento proces může být ještě rychlejší u kojících žen, protože stimulací bradavek se podporují stahy dělohy a hojení může zabrat méně času. Do doby, než očistky zmizí, byste se měla vyhýbat pohlavnímu styku a celý den dodržovat správnou hygienu hráze (místo mezi konečníkem a pochvou), aby se vám do vaginy nedostaly bakterie.

Monokly a modřiny

Pokud jste měla dlouhý a těžký porod, můžete po něm zaznamenat další fyzické projevy, které vyžadují čas na hojení. U některých žen se vyskytnou monokly, popraskané žilky v očích nebo modřinky v podobě malých teček na tvářích. Možné jsou také větší modřiny na tváři a horní části hrudníku. Všechny tyto příznaky se mohou projevit v důsledku silového tlačení a s ním spojeného zadržovaného dechu ve druhé porodní fázi, které napomáhají narození dítěte. Objevují se s menší pravděpodobností, pokud žena tlačí jemněji s kontrolovaným výdechem. Pokud se tyto modřiny přece jen objeví, za několik dní zase zmizí.

Hojení operační rány

Kromě porodu císařským řezem může i u vaginálního porodu dojít k operativnímu zákroku tohoto druhu. U vaginálního porodu může být nutné nastřižení hráze. Tento řez, který se dělá pro rozšíření vaginálního otvoru, než se objeví hlavička dítěte, se pak zašívá několika stehy. Jako u každé jiné operační rány trvá zahojení hráze několik týdnů. Tělo stehy vstřebá, ale místo může být v prvním týdnu po porodu citlivé nebo bolestivé. Když se rána neudržuje v čistotě, hrozí infekce. Pokud však budete o hráz dobře pečovat (viz níže), nemělo by k tomu dojít.

Pokud se jedná o porod císařským řezem, trvá zahojení operační rány déle. Pokud nebyl císařský řez plánovaný, ale dojde k němu poté, co jste určitý čas už rodila, bude nutná doba na zotavení po porodu i po operačním zákroku. Kromě stejných hojivých fází, které jsme už popsali u vaginálního porodu (zavinování dělohy a očistky), se musí také zahojit operační rána. Takové zotavení trvá daleko déle – zhruba čtyři až šest týdnů.

Rána po císařském řezu bude pravděpodobně po odeznění anestézie bolestivá. Dle potřeby lze podávat léky tlumící bolest. Zpočátku to pravděpodobně budou silnější narkotická analgetika, po kterých se budete zřejmě cítit utlumeně a ospale. Pokud se stehy samy nevstřebají, budou vám odstraněny asi za pět dní po porodu. Někteří lékaři používají k uzavření řezu raději kovové svorky než nit. I ty vám budou pět dní po porodu odstraněny. Nit nebo svorky mohou způsobovat při hojení pokožky pocit napjatosti. Protože je nutné před zákrokem zasunout do močového měchýře močový katetr, je nutné po jeho vytažení po operaci pít hodně tekutin a často močit, aby se zabránilo infekci měchýře.

Podpora cirkulace

Aby se po operaci rozproudila cirkulace krve, budete po odeznění anestezie požádána, abyste hýbala nohama, ohýbala je a kroutila prsty. Budete také požádána, abyste se posadila na posteli, sedla si na židli a ještě během prvního dne po porodu chodila. Zřejmě si také budete muset navléknout elastické punčochy, které podporují dobrou cirkulaci krve a zabraňují tvorbě krevních sraženin. Protože hojivý proces po porodu císařským řezem je složitější, zůstanete v nemocnici déle, zřejmě tři až pět dní.

Tipy na domácí hojení

Jakmile se vrátíte po porodu domů, budete za pokračování hojivého procesu odpovědná vy. Zde je několik tipů, které vám pomohou hojení urychlit:

• Dýchejte pomalu a uvolněně a dopřejte si masáž, pokud máte nepříjemné bolesti. Pokud tato opatření nepomohou, kupte si volně dostupný lék na tišení bolesti, který vám doporučí lékař. Nezapomínejte, že tyto poporodní bolesti jsou důkazem, že probíhá zavinování dělohy a hojivý proces. A to je dobré znamení. • Abyste po nastřižení hráze předešla vzniku infekce, používejte každých čtyři až šest hodin čistou menstruační vložku. Vložku vždy vytahujte směrem zpředu dozadu, abyste se vyhnula zatažení bakterií z konečníku do vaginy. Hráz po každém močení nebo stolici umyjte teplou vodou a osušte gázou. Vždy se utírejte směrem dozadu. Dopřejte si sedací lázeň nebo používejte teplé obklady, které hojení hráze urychlí. Cvičení svěračů pánevního dna (tzv. Kegelovy cviky) rozproudí na daném místě cirkulaci krve a podpoří hojení. • Při péči o ránu po císařském řezu se řiďte pokyny, které dostanete v porodnici. Obvaz uchovávejte čistý a suchý. • Na podporu hojivého procesu se stravujte zdravě. Jezte dostatek bílkovin, vitamínů a pijte hodně tekutin. • Nezačínejte s pohlavním stykem do doby, než zmizí očistky a zahojí se hráz. Je možné, že na sex ani z důvodu únavy nebudete mít chuť. Lásku můžete svému partnerovi projevit i jinými způsoby a navzdory skutečnosti, že hodně vaší emocionální energie směřujete v této chvíli na miminko. • Odpočívejte! Odpočinek je hlavní součástí hojivého procesu. Nedělejte toho příliš hodně příliš rychle, i když se můžete cítit dobře. Jediné aktivity, které byste měla dělat, jsou ty související s péčí o dítě. Ať se o různé pochůzky, vaření, praní a další domácí práce postará někdo jiný. Plánujte dopředu, ať máte pomoc s těmito činnostmi k dispozici. • Spěte, když spí miminko. Mnoho nocí nerušeného spánku očekávat nemůžete. Budete si to muset vykompenzovat tím, že si zdřímnete přes den. Měla byste se ve 24hodinovém úseku dne snažit spát stejný počet hodin (ačkoli to bude po kouskách), které jste spala před narozením dítěte. Vypněte si mobil, vyvěste telefon a dejte si na dveře visačku „Nerušit!“.

Kdy volat lékaři

Kontaktujte svého lékaře, pokud si všimnete některého z následujících příznaků. Mohly by totiž znamenat, že hojení neprobíhá tak, jak by mělo, nebo že jste dostala infekci. • teplota přesahující 37 stupňů Celsia, která trvá déle než jeden den, • sytě červené nebo silné krvácení (očistky) po čtvrtém dni po porodu nebo velké krevní sraženiny při očistkách, • očistky, které zvláštně páchnou. Běžné očistky mají lehce zatuchlý pach, který se podobá běžnému menstruačnímu krvácení, • bolesti v podbřišku po prvních několika dnech od porodu, • příznaky infekce (zarudnutí, horko, otoky, mokvání) v oblasti nastřižené hráze nebo operační rány po císařském řezu.

Pokud se těmito doporučeními budete řídit, překvapí vás, jak brzy se zase budete po porodu cítit „normálně“. Mít dítě je totiž normální proces, nikoli choroba. Vaše tělo se rychle zotaví. Na těch několik nepříjemných okamžiků v době hojení zapomenete radostí, že můžete své miminko držet v náručí!

Čtení informací o porodu se může ukázat jako velmi užitečné.

Souhlas pro soubory cookies