První trimestr těhotenství. Všechno, co potřebujete vědět o prenatálních testech

Kontroly v průběhu prvního trimestru. V tomto období budete absolvovat některé základní těhotenské testy, které poskytnou důležité informace pro zajištění zdravého vývoje vašeho miminka. Jsou to zejména testy krve a moči pro kontrolu vašeho celkového zdravotního stavu a případné zjištění infekcí nebo onemocnění, které by mohly ohrozit plod. Na konci prvního trimestru, mezi 11.–13. měsícem se provádí první vyšetření ultrazvukem.

POČÁTEČNÍ TESTY

Součástí správné prenatální péče jsou určité testy v prvním trimestru, které zabrání potenciálním komplikacím a na jejichž základě se dozvíte více o svém těhotenství a o tom, jak se vaše maličké vyvíjí, hned od prvního trimestru. Testy, které zde uvádíme, se provádějí při první návštěvě u gynekologa nebo krátce poté.

  1. Krevní testy. Jejich účelem je zjistit následující fakta:

• RH FAKTOR: V rámci tohoto testu se určí krevní skupina (A, B, AB nebo 0) a stanoví se Rh faktor. Převážná většina lidí má Rh-pozitivní faktor. Pokud se zjistí, že vy máte Rh-negativní a váš partner Rh-pozitivní faktor, může mít plod Rh-pozitivní faktor, neslučující se s vaším faktorem. Ale nemějte obavy, zatím to nemá vliv na vás ani na miminko. Lékaři tuto informaci potřebují pro případ, že by to mělo dopad na další těhotenství. Rh-faktor již nepředstavuje žádné riziko, protože lze potenciální problémy snadno předvídat a řešit. • ANÉMIE: Nižší počet červených krvinek je v těhotenství běžný problém. Často ho způsobuje nedostatek železa. • ZARDĚNKY: V těhotenství je důležité zajistit imunitu proti tomuto onemocnění ještě před prvním trimestrem, protože může plod poškodit. Vakcína proti zarděnkám by měla být součástí vašeho preventivního očkování ještě v dětství, takže se není čeho bát. Ale pokud nejste proti této nemoci imunní, musíte dodržovat v průběhu těhotenství jednoduché preventivní zásady a budete očkována hned po narození dítěte. Volitelně se rovněž provádějí testy na další infekční onemocnění na př. Toxoplasmózu a cytomegalovirus. • HEPATITIDA TYPU B: V případě, že přítomný virus této žloutenky není správně diagnostikován, může ohrozit vaše zdraví a mít vliv na miminko po porodu. Pokud je váš test pozitivní v prvním trimestru, budete pravidelně sledována a dítě bude očkováno hned po narození. • Bude vám také nabídnut HIV test. Zejména proto, že v současné době existují určité velmi účinné léčebné prostředky, které lze použít v těhotenství a při porodu pro prevenci přenosu nákazy na dítě.

2. Vyšetření moči. Vaše moč bude pravidelně vyšetřována od prvního trimestru z hlediska symptomů cukrovky nebo infekcí ledvin či močového měchýře. Při každé návštěvě gynekologa vám bude provedeno vyšetření moči, zda neobsahuje stopy bílkovin nebo glukózy, které by mohly být časnými ukazateli těhotenské cukrovky a toxémie (preeklampsie). Všechna tato vyšetření se provádí pro prevenci potenciálních problémů.

3. Mohou vám být nabídnuta i další vyšetření: • Vyšetření na pohlavně přenosné choroby: Některá běžná onemocnění jako kapavka, chlamydie a syfilis (všechna lze snadno léčit), by mohla mít vážný dopad na vás i vaše miminko, pokud by nebyla diagnostikována. Vyšetření (v prvním trimestru těhotenství) je jednoduché a léčba vysoce účinná. • Bakteriální vaginóza: Bakteriální vaginóza je běžná genitální infekce, která normálně nepředstavuje téměř řádné riziko, ale pokud se neléčí, může zvýšit riziko předčasného porodu. Spolehlivě se vyléčí pomocí antibiotik. • Tuberkulóza: Pokud můžete být podle názoru lékaře ohrožena tímto onemocněním, provede vám jednoduchý kožní test. Tuberkulózu lze úspěšně léčit antibiotiky.

Velký počet těhotenských testů při počátečních návštěvách gynekologa ve vás může vzbuzovat určité obavy. Neděste se, jde pouze o preventivní kroky pro zajištění zdravého vývoje miminka i vašeho zdraví hned od prvního trimestru. A než přijdete domů, už o nich ani nebudete vědět!

Souhlas pro soubory cookies