Jak na to: Práce v těhotenství

Pokud je vše bez problémů, mohou ženy během těhotenství chodit do práce – a to až do termínu porodu. Ženy s rizikovým těhotenstvím (stejně jako ženy s vícečetným těhotenstvím nebo ty, které již dříve měly předčasný porod) by však měly jít na mateřskou dovolenou dříve, aby si mohly dopřát odpočinek, který potřebují.

Pracovní tempo

Během těhotenství je důležité se nepřetěžovat, takže se řiďte těmito pokyny a během pracovního dne zůstanete svěží a odpočaté:

• Dopřejte si přestávky a nohy si dejte několikrát denně nahoru. Během těhotenství dochází ke zpomalení krevního oběhu, což napomáhá snížit otoky kotníků a chodidel. • Snažte se omezit pracovní stres na minimum. Jestliže máte stresující zaměstnání, teď je ten nejvhodnější čas se naučit metodu zvládání stresu, například jógu nebo meditaci. • Je také obzvláště důležité mít dostatek odpočinku. Některé ženy zjišťují, že jsou v těhotenství během dne unavenější. Abyste neusínala ve dne, zkuste se pořádně vyspat v noci.

Zaměstnání s větší zátěží

Některá zaměstnání mohou být pro vás a vaše dítě riziková, takže je třeba pracovní aktivity omezit nebo přizpůsobit. Máte-li práci vyžadující těžkou fyzickou činnost, poraďte se s lékařem.

Můžete však být v tak dobré kondici, že nemusíte měnit nic. Většina lékářů vám však doporučí vyhnout se činnostem vyžadujícím dobrou rovnováhu, protože změny v těhotenství působí na centrum gravitace a způsobují někdy ztrátu rovnováhy.

Stejně tak pokud v práci zvedáte těžká břemena, nezatěžujte příliš záda, obzvláště ve druhém a ve třetím trimestru, kdy se bříško zvětšuje. Je-li to možné, zkuste si zařídit, abyste nemusely nic těžkého zvedat.

Měly byste se také poradit s lékařem, pokud pracujete s chemikáliemi. Třeba stačí respirátor a odolné rukavice, ale to záleží na druhu chemikálie.

Souhlas pro soubory cookies