Hlídání váhy, počítání kalorií a dieta v těhotenství? Aneb správná váha v těhotenství

Mrtvé kalorie nepotřebuje nikdo, ale ne všechny uhlohydráty jsou špatné. „Dobré“ složené uhlohydráty poskytnou vám a vašemu dítěti nezbytnou energii, a navíc důležité minerály, bílkoviny a vlákninu. Co potřebujete vědět? Uhlohydráty jsou energetické potraviny. I mimo těhotenství získáváme asi polovinu příjmu našich kalorií právě z nich. Ačkoli sportovci je pro jejich energetické vlastnosti propagují, lidé počítající kalorie tvrdí, že je to mrtvá energie, a doporučují v rámci sledování váhy jejich konzumaci omezovat. Pokud držíte nějakou dietu, je pravděpodobně důležitější sledovat celkový příjem kalorií než si dělat starosti o specifické energetické skupiny. S ohledem na správné přibírání v těhotenství jsou však pro vás některé uhlohydráty lepší než jiné.

Jak oddělit dobré od špatného

Ne všechny uhlohydráty jsou stejné. Jednoduché uhlohydráty poskytují hodně kalorií a energie, ale pro jídelníček v těhotenství nenabízejí moc nutriční hodnoty. Při počítání kalorií je důležité znát příklady jednoduchých uhlohydrátů, mezi které patří bílý chléb, bílá rýže nebo těstoviny, rafinované obiloviny, sladké pečivo, koláče, fastfood a cukry.

Složené uhlohydráty na druhou stranu obsahují velké množství minerálů, bílkovin a vlákniny, které jsou důležité pro vás i vaše dítě. Mezi složené uhlohydráty patří zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, obiloviny, celozrnné těstoviny, hnědá rýže, sušené fazole, hrášek a brambory připravované v páře nebo pečené ve slupce.

Přínos složených uhlohydrátů

Většina nutričních expertů je přesvědčena, že složené uhlohydráty by měly tvořit okolo 60 procent našeho celkového denního příjmu kalorií.

Šedesát procent se může zdát hodně. Je však třeba zvážit jejich prospěšnost pro zdraví a váhu v těhotenství: Vláknina ze složených uhlohydrátů, jako je ovoce a zelenina, pomáhá ulehčit od zácpy, na kterou můžete v těhotenství trpět. Některé ženy také zjistí, že jim uhlohydráty pomáhají v prvním trimestru potlačovat nevolnost.

Pomocníci v kuchyni

Nejvíce výživné hodnoty můžete z uhlohydrátových potravin získat podle následujících tipů: • Jezte zeleninu a ovoce, které jsou čerstvé nebo mražené. Mají vyšší nutriční hodnotu než jejich varianty v konzervách. • Zkoušejte si každý den dávat ke svačině syrovou zeleninu a ovoce – kalorie nemusíte počítat. Při tepelné přípravě zeleninu orestujte, připravte v mikrovlnné troubě nebo lehce v páře, aby si zachovala vitamíny a minerály. • Pokud to bude možné, nejezte zeleninu s hustými omáčkami nebo máslem. Tyto tučné dresinky vás zaplní, nenechají místo pro výživnější potraviny a přidají vám kilogramy s malou hodnotou.

Souhlas pro soubory cookies