Zdravé těhotenství. Štítná žláza a těhotenství: hyperaktivní a hypoaktivní

Suchá pokožka? Únava? Rychlý puls? Pocení? Problémy se štítnou žlázou nejsou běžné, ale je třeba se seznámit s jejich symptomy, protože poruchy štítné žlázy mohou mít velmi nepříznivý dopad na miminko. Níže uvádíme důležité informace.

Správná funkce štítné žlázy, která je umístěna v přední části krku, je důležitá pro regulaci metabolismu a harmonický vývoj tkání a orgánů plodu. Snížená funkce štítné žlázy a těhotenství Porucha funkce štítné žlázy se může projevovat její sníženou (hypotyreóza) nebo zvýšenou funkcí (hypertyreóza).

Naštěstí se tato porucha vyskytuje jen u malého počtu těhotných žen, zhruba 6 z 1000 těhotných trpí hypertyreózou a asi 2 z 1000 hypotyreózou. Většina žen má však zdravé těhotenství. Přesto by měly znát symptomy tohoto onemocnění, protože porucha funkce štítné žlázy může mít velmi nepříznivý dopad na miminko. Přečtěte si níže uvedené nezbytné informace.

Hypotyreóza

V poslední době je v tisku hypotyreóze věnována zvýšená pozornost. V rámci studie publikované v USA v roce 1999 bylo zjištěno, že u žen se sníženou funkcí štítné žlázy během těhotenství byla ve srovnání s ženami s normální funkcí této žlázy čtyřikrát větší pravděpodobnost, že jejich děti budou mít nízké IQ. Toto zjištění je velmi důležité, neboť při včasné diagnóze lze sníženou funkci štítné žlázy úspěšně léčit.

Vyšetření funkce štítné žlázy se provádí jednoduchým krevním testem. Neprovádí se však automaticky, ale jen tehdy, máte-li symptomy této poruchy, protože funkce štítné žlázy a těhotenství spolu úzce souvisejí. Informujte svého lékaře, máte-li některý z těchto symptomů:

• Únava • Příliš velký přírůstek váhy • Suchá kůže • Nesnášenlivost vůči chladu • Svalová slabost Vzhledem k tomu, že některé z těchto symptomů jsou běžnou součástí těhotenství, není porucha štítné žlázy vždy rozpoznána. Vyšetřením se však nic nezkazí. Kvůli tomu, snížená funkce štítné žlázy přináší v kombinaci s těhotenstvím určité riziko, odhalí-li test nízkou hladinu hormonů štítné žlázy, předepíše vám lékař hormonální doplňky. V průběhu těhotenství i po něm budete absolvovat pravidelná vyšetření pro zjištění toho, jak dlouho musíte tyto doplňky užívat, a pro zajištění pokud možno zdravého těhotenství.

Hypertyreóza

Poruchy štítné žlázy v těhotenství mohou být i opačného rázu. Také zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza) může způsobit problémy v těhotenství. Děti těhotných žen se zvýšenou funkcí štítné žlázy mívají nízkou porodní váhu. Tyto ženy jsou ohroženy i dalšími onemocněními, například preeklampsií (toxémií), což je onemocnění v těhotenství, které způsobuje vysoký krevní tlak, náhlý přírůstek váhy a zadržování velkého množství vody.

Symptomy hypertyreózy: • Intolerance tepla • Teplá kůže • Pocení • Třes • Úbytek váhy • Rychlý puls

Lékař stanoví diagnózu hypertyreózy na základě krevního testu a předepíše vám léky pro vyřešení této poruchy. Jak vidíte, zvýšená i snížená funkce štítné žlázy může působit problémy matce i dítěti. Oba typy této poruchy se mohou projevit také až po těhotenství. Takže pozorujete-li symptomy některé z nich, kontaktujte svého lékaře.

Souhlas pro soubory cookies