Zdravé těhotenství. Jak se vyhnout zbytečným rizikům při udržování fyzické aktivity

Co by měly budoucí maminky dělat a čemu se vyhnout Co mají společného kočky, zahradničení a měkký sýr? Spolu s dalšími věcmi mohou představovat riziko pro vaše těhotenství. Je důležité, abyste věděla, čemu se v příštích sedmi měsících vyhnout.

CO DĚLAT A ČEMU SE VYHNOUT Váš lékař vám bezpochyby poradí, abyste v době těhotenství žila normálním životem. Pokud si nejste nějakou činností jistá, poraďte se. Obecně ale neexistuje mnoho omezení ve vašem požehnaném stavu. Výjimkou jsou kočky. Ty přenášejí toxoplazmózu, což je infekční onemocnění způsobené parazity vyskytujícími se v jejich výkalech. Pokud dojde k jejímu přenosu na vás v průběhu těhotenství, může se přenést i na miminko. Proto by v zájmu zdravého těhotenství neměly těhotné ženy přijít do kontaktu s kočičími výkaly a neměly by si ani hrát s koťaty. Takže to není zrovna vhodné období proto, abyste si pořídili čtyřnohého člena rodiny!

Škodlivé bakterie, například listerie a salmonela, se vyskytují v některých potravinách, například v syrových nebo naměkko uvařených vejcích, syrovém masu nebo nepasterizovaných mléčných výrobcích. Proto se v těhotenství těmto potravinám vyhýbejte a jezte pouze správně uvařená a ohřátá jídla. A nakonec, nezapomínejte, že bakterie jsou i v hlíně, takže v době těhotenství noste při zahradničení nebo při manipulaci s nemytým ovocem či zeleninou rukavice. Kromě těchto několika zásad není třeba měnit své běžné návyky, pokud těhotenství probíhá normálně – ačkoliv právě teď máte dobrou výmluvu, proč nemusíte plít zahradu!

Souhlas pro soubory cookies