Tipy na zabezpečení prádelny před dětmi

Jak vaše děťátko roste, přirozeně touží čím dál víc poznávat svět a všechny ty úchvatné věci, které si může osahat a hrát si s nimi. Kterou oblast bude váš drobeček jistě nutně potřebovat prozkoumat? Místnost, ve které doma perete prádlo!

Zabezpečit před dětmi prádelnu plnou elektrických spotřebičů, pracích prostředků a barevných doplňků, je důležitá součást zabezpečení domácnosti před dětmi.

Dále najdete skvělé tipy, jak zabezpečit před dětmi prostor, ve kterém doma perete prádlo.

Co je v tomto článku?

Nainstalujte dětskou zábranu nebo bezpečnostní zámek

Uchovávejte prací prostředky mimo dosah

Nechávejte pračku, sušičku i skříňky zamčené

Kontrolní seznam zajištění bezpečnosti dítěte v domácnosti

Přehled nejčastějších dotazů

Nainstalujte dětskou zábranu nebo bezpečnostní zámek

Prvním krokem při předcházení nehodám je instalovat bezpečnostní zámek na dveře do prádelny ve výšce dospělé osoby nebo umístit do vchodu dětskou zábranu, aby se vaše malé nedostalo do místnosti, ve které perete.

Pokud se rozhodnete instalovat zámek, dbejte na to, aby se dal zvenčí odemknout, kdyby se náhodou vaše dítě zamklo uvnitř.

Uchovávejte prací prostředky mimo dosah

Je jistě potřeba používat ty nejlepší čisticí prostředky, abyste měli čisté a měkké prádlo, ale zejména když váš drobeček začne objevovat svět, je třeba čisticí prostředky vždy uchovávat mimo dosah dítěte. Nezapomeňte, že čisticí prostředky by se nikdy neměly dostat do blízkosti pusy nebo kůže dítěte.

Kojencům a batolatům můžou čisticí prostředky, a obzvlášť kapsle se zářivými barvami a konzistencí podobnou želé, připadat jako neodolatelné sladkosti. Dítě to tedy může svádět, aby si kapsli strčilo do pusy, a to tím spíš, jestli právě prochází obdobím prořezávání zubů.

Může se sice zdát, že fólie tvořící obal kapslí obsah nepropustí a děti ochrání, jenomže tato fólie je rozpustná ve vodě a při namočení se hned rozpustí. Vlhké prstíky nebo pusinka tak mohou vaše dítě vystavit silnému čisticímu prostředku uvnitř. Vzhledem k tomu, že kapsle jsou koncentrovanější než ostatní čisticí prostředky, může to vést k vážným následkům.

Je proto nesmírně důležité uchovávat čisticí prostředky ve výšce nebo pod zámkem a mimo dosah a dohled.

  • Vybírejte výrobky v balení bezpečném pro děti. Některé prací prostředky, třeba kapsle Ariel PODS, mají na obalu dětský bezpečnostní zámek pro větší bezpečnost. Balení bezpečné pro děti jde většinou bezpečně zacvaknout, existují ale i jiné způsoby uzavírání. Vždy se řiďte pokyny, abyste měli jistotu, že je prací prostředek správně zavřený.

  • Ujistěte se, že jsou uzávěry a víčka pevně zavřená. I když výrobek nemá zajišťovací mechanismus proti otevření dítětem, když ho nepoužíváte, nechte uzávěr nebo víčko zavřené.

  • Uchovávejte prací prostředky v originálním obalu s neporušenou etiketou. Budete tak mít větší jistotu, že si nespletete prací prostředek s něčím jiným a omylem ho nenecháte vyndaný v dosahu malého človíčka.

  • Uchovávejte čisticí prostředky mimo dosah a mimo dohled. Ukládejte je do výšky nebo do skříněk zabezpečených před dětmi a opatřete je bezpečnostními zámky. To, že je výrobek v balení bezpečném pro děti, ještě neznamená, že je před dítětem stoprocentně zabezpečený. Proto je tak důležité uchovávat prací prostředky a ostatní přípravky pro péči o textilie bezpečně mimo dosah dětí.

  • Kapslí na praní se dotýkejte suchýma rukama. Vzhledem k tomu, že fólie kapslí se může rozpustit, když přijde do styku s tekutinou, dbejte na to, abyste měli suché ruce.

  • Po praní si umyjte ruce. Měli byste si umýt ruce a očistit i veškeré náčiní, které přišlo do styku s pracím prostředkem, například rozprašovače nebo odměrky. To pomůže, aby váš drobeček nepřišel do styku s čisticími prostředky, které se přenesly na jiné povrchy.

Nechávejte pračku, sušičku i skříňky zamčené

Děti jsou od přírody zvědavé a chtějí si se vším hrát, přičemž pračka plná tlačítek, koleček a blikajících světýlek rozhodně není výjimkou.

Tady je pár tipů, které vám pomohou zajistit dítěti bezpečí a udržet ho dál od přístrojů na praní a žehlení a od prádelních skříněk:

  • Nechávejte dvířka pračky a sušičky zavřená. Některé modely mají funkci zámku s dětskou pojistkou, případně můžete přímo na dvířka přidělat bezpečností dětský zámek. Tyto bezpečnostní prvky používejte vždy, když pračku nebo sušičku ponecháte bez dozoru. Jestli máte samostatnou prádelnu, přidáte další úroveň zabezpečení, když budete stále zamykat dveře nebo prostor zahradíte dětskou zábranou.

  • Zamkněte všechny skříňky, ve kterých uchováváte prací prostředky. Výborný nápad je nasadit na skříňky, ve kterých uchováváte prací prostředky a ostatní přípravky na praní, zámek s dětskou pojistkou. Nejbezpečnější je vždy uchovávat čisticí prostředky ve výšce a mimo dosah.

  • Ukládejte žehličku mimo dosah. Nikdy nenechávejte své dítě bez dozoru v blízkosti žehličky, zvláště když je zapnutá nebo ještě nevychladla. Nebezpečná může být i elektrická šňůra žehličky. Když dožehlíte, vytáhněte žehličku ze zásuvky, bezpečně smotejte šňůru a umístěte žehličku do výšky mimo dosah nebo ji uzamkněte do skříňky, která je opatřena bezpečnostním dětským zámkem.

  • Ukládejte příslušenství na praní a žehlení mimo dosah. Uchovávejte předměty, jako je prádelní šňůra, žehlicí prkno, kolíčky, odměrky na prací prášek a veškerá ostatní zařízení a doplňky, které používáte v prádelně, zamčené a mimo dosah, abyste předešli nehodám, ke kterým může v prádelně dojít.

  • Nikdy děťátko nenechávejte hrát si v blízkosti prádelny. Určete prádelnu jako místo, kam má váš drobeček zákaz vstupu.

Kontrolní seznam zajištění bezpečnosti dítěte v domácnosti

Tento šikovný kontrolní seznam vám pomůže zabezpečit domov před dětmi tak, aby vaše dítě zůstalo v bezpečí v jakémkoli věku:

Kontrolní seznam zajištění bezpečnosti dítěte v domácnosti

0–6 měsíců

  • Vyndejte z dětské postýlky všechny předměty včetně hraček a dek

  • Nikdy nenechávejte dítě bez dozoru ve vaně nebo ve výšce

6 měsíců až 1 rok

  • Nainstalujte dětské zábrany, a to i na horním i dolním konci schodiště

  • Přidělejte bezpečnostní zámek na dveře do míst, kde hrozí nebezpečí, a na dvířka kuchyňských skříněk

  • Uchovávejte léky a prací a čisticí prostředky mimo dosah a mimo dohled dítěte

  • Posbírejte z podlahy drobné předměty, jako jsou mince

  • Zabezpečte elektrické zásuvky záslepkami

  • Vybírejte prací a čisticí prostředky v balení bezpečném pro děti

  • Zavírejte dvířka pračky a sušičky pomocí dětského bezpečnostního zámku

  • Zasuňte nebo zajistěte šňůry a kabely

1–2 roky

  • Otočte rukojeti hrnců a pánví tak, aby na ně dítě nedosáhlo

  • Nasaďte na rohy nábytku chrániče rohů

  • Zabezpečte nábytek proti převrácení

2–3 roky

  • Neperte společně s dětmi a nenechte je zapalovat oheň

  • Nikdy děťátko nenechávejte hrát si v blízkosti prádelny nebo kuchyně

Všechny věkové skupiny

Zavírejte balení tekutých kapslí na praní tak, aby bylo slyšet cvaknutí, a vždy je uchovávejte mimo dosah dětí

Přehled nejčastějších dotazů

OtázkaOdpověď
Jak nainstalovat dětské bezpečnostní zámky na skříňky?Na běžné skříňky můžete přidělat bezpečnostní zámky, nebo rovnou koupit skříňky se zámkem na klíč. Bezpečnostní zámky mají v každém hobby marketu. Součástí by měl být i návod, jak je nainstalovat.
Proč byste měli zabezpečit domácnost před dětmi?Do určité míry zabezpečit domácnost před dětmi je vhodné, ještě než se malé narodí. Než se dítě naučí lézt, k čemuž většinou dochází kolem 7. až 10. měsíce, si pak znovu projděte celou domácnost a ujistěte se, že je bezpečná pro vaše lezoucí dítě. Než se váš drobeček naučí chodit, ještě jednou domácnost důkladně zkontrolujte, abyste měli jistotu, že je bezpečná i pro vaše zvídavé batole, až začne chodit a poznávat další neprobádané prostory.

 

Když se budete řídit těmito doporučeními, jak zabezpečit domácnost před dětmi a zajistit bezpečnost dítěte v místnosti, ve které perete, a jak zabezpečit před dětmi i ostatní části domácnosti, budete mít větší jistotu, že vaše děťátko může v průběhu růstu a vývoje bez rizika objevovat zabezpečené části domácnosti.

Souhlas pro soubory cookies