Bezpečně s dětmi ve vodě a u vody

Suzanne Dixon

Ať už se vaše děti vrhají do vody jako rybičky, nebo jsou trochu bojácnější, bazén pro ně představuje nebezpečí (voda obecně), nejen proto, že neumějí plavat, ale také proto, že se mohou utopit ve velmi malém množství vody. Tady je několik opatření, která by vaše rodina měla dodržovat, aby si všichni den u bazénu nebo na pláži či v koupelně užili.

• Nikdy nepouštějte dítě z dohledu poblíž jakékoli vody, včetně toalety, kbelíků na mytí podlahy, kašen, bazénů, brouzdališť, jezer, rybníků nebo oceánu. • Dítě v každém věku musí být pod přímým dohledem u bazénu nebo u jakékoli jiné vodní nádrže. • Určete jednoho člena rodiny nebo někoho z přátel, který by neměl na práci nic jiného než dohlížet na děti u bazénu. • Do koupelny miminka a batolata nemají mít přístup, jedině pod přímým dohledem dospělého. • Máte-li bazén, postavte kolem něj plot vyšší než 120 cm s uzamykatelnou brankou, a totéž platí pro společné bazény v komplexu bytových domů. • Kruh na plavání dítě nechrání. Používáte-li ho, neustále mějte dítě pod dohledem.

Výuka plavání

Hodiny plavání se nedoporučují dětem do 4 let. Absolvování těchto kurzů by mohlo rodičům dávat falešný pocit bezpečí. Musíte za všech okolností sledovat dítě, když je ve vodě, bez ohledu na to, kolik lekcí plavání mělo! I když vaše dítě zdatně plave, ve veřejných bazénech nebo v moři je řada věcí mimo vaši kontrolu.

Malé děti mohou také spolykat velké množství vody, což vede k vážné, někdy i smrtelné, nevyváženosti v příjmu soli.

Na lodi

Máte-li člun (nebo na něj vyrážíte), ověřte si, že splňuje všechny bezpečnostní předpisy pobřežní hlídky. Všichni na palubě musí mít záchrannou vestu správné velikosti a starší děti musí být poučeny o pravidlech bezpečnosti a znát pravidla chování na lodi.

Bezpečnostní výbava

„Křidélka“, nafukovací kruhy a další vybavení nezaručují bezpečí dítěte ve vodě. Neustále své děti sledujte.

Jestliže jsou vašemu dítěti méně než dva roky, ve vodě musíte být pořád s ním.

PŘEČTĚTE SI VÍCE Mateřský koutek

Souhlas pro soubory cookies