Vývoj dítěte, vývoj těhotenství. Poslech bříškem – předčítání dítěti

Suzanne Dixon MD, MPH

Věděla jste, že můžete připravit půdu pro společné čtení ještě před narozením dítěte? Od shromáždění svých oblíbených dětských knížek po psaní příběhu vašeho dítěte – zde je návod, jak čtení zařadit do jeho života.

Začněte s aktivitami, díky kterým bude vaše dítě číst rádo celý život, ještě v době, kdy čekáte na jeho narození. Pokud definujete svou rodinu jako rodinu, která pravidelně čte, bude vaše dítě na čtení více připravené, až se narodí.

Stanovte si svůj čas na čtení – který bude také časem na čtení pro miminko. Najděte si místo, kde vás nebude nic rušit, zajistěte si v něm dobré osvětlení a pohodlné křeslo se spoustou místa, aby se k vám později mohl malý človíček připojit. Věnujte se čtení v těhotenství každý den. Tento zvyk tak už bude v době, kdy se s vámi o tento čas bude dělit váš malý parťák, dobře zakořeněný. Najděte staré pohádkové knížky ze svého vlastního dětství. Budete překvapená, kolik příběhů a obrázků vám připomene silné zážitky z minulosti. Některé knihy se budou zdát zastaralé, jiné nikdy nezestárnou. Rozhodněte se, o které se budete chtít podělit se svým dítětem. Promluvte si s rodiči nebo jinými příbuznými, kteří vám četli, a poděkujte jim. Nyní jste připravená pokračovat v čtenářské tradici své rodiny. Pokud chtějí lidé přinést vašemu miminku dárky, požádejte je o knížky vhodné pro čtení malým dětem. Přátelé mohou vašemu miminku dát ony věčné příběhy, které byly pro ně samotné i jejich děti důležité. Je to vlastně taková recenze dětské literatury, protože nejlepší knížky jsou takové, které mají všichni nejraději. Ještě jako těhotná si projděte svůj byt/dům z čtenářské perspektivy. Domácnost, která čtení podporuje, by měla v každé místnosti mít knížky. Je to tak i u vás? Pokud dítě vyrůstá obklopené knížkami, s větší pravděpodobností se knížky také stanou běžnou součástí jeho života. Knížky jsou důležitým faktorem ve vývoji dítěte. Jste pro vytvoření tohoto důležitého zvyku tím správným vzorem? Při návštěvě mateřských škol nebo při pohovoru s možnou chůvou, která bude docházet k vám domů, se ptejte na čtení. Zjistěte, jestli je to pro ně priorita a pravidelná součást jejich plánované péče. Ujistěte se, že pochopili, že je podle vás čtení důležité pro vývoj dítěte. Při výběru vhodné péče pro dítě musíte zvážit celou řadu věcí. Čtení a jazykové aktivity by měly být na seznamu věcí, na které se musíte před rozhodnutím zeptat. Pište deníček svého dítěte. Začněte psát deník, ve kterém popíšete, co každý den v poslední fázi těhotenství děláte. Detailní popis jedné události, krátký postřeh nebo třeba drobná kresba budou pro vaše dítě hodně znamenat později, až si společně budete číst, co jste spolu ty dny a týdny před jeho narozením dělali. Stejně tak ho bude zajímat vývoj vašeho těhotenství. Dětem se jejich vlastní příběh líbí víc než jakýkoli jiný, takže ho začněte psát už dnes. Překvapí vás, jak brzy se budete muset o autorství dělit s batoletem, které vás bude nutit zaznamenávat jeho vlastní vyprávění.

PŘEČTĚTE SI VÍCE Mateřský koutek

Souhlas pro soubory cookies