Jak podpořit vytvoření citové vazby mezi dítětem a otcem

Marygrace Taylor

Novopečený tatínek má s miminkem speciální pouto. Naučte se už v prvních vzácných týdnech, jak si s miminkem vybudovat užší vztah.

Přečtěte si, jak posílit pouto mezi tatínkem a novorozenětem Pro všechny novopečené tatínky! Pokud si nejste úplně jistí, jak se s miminkem začít sbližovat, nejste v tom zdaleka sami. Zatímco někteří rodiče si začnou s dětmi vytvářet emocionální pouto okamžitě, je také hodně časté, že se jiní rodiče (maminky i tatínci) cítí při vzájemném sbližování trochu nejistě.

Vytvoření emocionálního pouta je ale opravdu důležité. Ať už jsou dlouhodobé účinky jakékoli, s jistotou víme, že silné a zdravé vztahy zlepšují vývoj dítěte, které získá pocit bezpečí a jistoty. Tato pouta můžete navíc začít budovat okamžitě po narození dítěte. Můžete to dělat i v rámci každodenní rutiny. Zde se dozvíte jak:

Miminko držte Své miminko milujete a vaše miminko zase miluje vaši náruč. Novopečení tatínci by svá miminka měli nosit, houpat v náručí a držet je co nejblíže svému tělu.

Miminko masírujte Jednoduchá masáž pomůže miminku se uvolnit a usnout. Základem je masírovat ho velmi jemně. Je dobré chodit na kurzy dětské masáže v porodnici nebo si o daném tématu něco přečíst.

S miminkem komunikujte Miminko sice nemusí vědět, co říkáte, ale to neznamená, že nerado slyší váš hlas. Ať už čtete, zpíváte, nebo s ním mluvíte (i když třeba budete jen napodobovat jeho roztomilé zvuky), stimulujete tím jeho smysly a vytváříte si spolu silné vzájemné pouto.

Miminko koupejte Společná koupel s miminkem může vám oběma pomoci si po náročném dni odpočinout a připravit miminko na klidný noční spánek.

Miminko mějte nablízku Když chcete být svému miminku nablízku, ale nemůžete ho zrovna držet (možná pracujete na počítači nebo skládáte jeho oblečení), můžete ho vložit do zavinovacího šátku. Dítě se v šátku či klokance/nosítku bude v blízkosti vašeho těla cítit útulně – jen se ujistěte, že nosítko zajišťuje dostatek opory pro hlavičku a krk.

Souhlas pro soubory cookies