Čtení batoleti každý den před spaním

Cheryl Lock

Podle odborníků je čtení batoleti jednak velkou zábavou, a zároveň se tím děcko učí. Zařazení čtení dětských knížek do každodenního režimu ukládání děcka ke spánku je dobrý nápad hned z několika důvodů. A čtenářské dovednosti děcka mohou být základem jeho úspěšnosti v budoucnu.

Ale čtení batoleti může být také interaktivní hrou, která rozvíjí jeho fantazii!

Pro rozvoj senzorických dovedností dítěte jsou také vhodné knihy s listy s různým povrchem (například plstěné, drsné, hladké, měkké). Čtení dítěti je dobré i z jiných důvodů.

1. Vytváření citových vazeb

Při čtení batoleti nebo většímu dítěti ho objímejte nebo držte v náručí. Díky těmto intimním okamžikům a zvuku vašeho hlasu si dítě spojí čtení s hezkými vzpomínkami a pravděpodobně bude rádo číst knihy i ve starším věku.

2. Spojování pojmů s obrázky

Tím, že budete pomáhat batoleti, aby rozeznávalo předměty na obrázcích v knížce a pojmenovávalo je, se budou rozvíjet jeho čtenářské dovednosti a správné vizuální vnímání.

3. Vývojové dovednosti

Společné čtení rodičů s dětmi přispívá k sociálnímu a emocionálnímu vývoji dítěte. Existuje pět základních počátečních čtenářských dovedností: rozlišování zvuků (fonematické povědomí), tvorba zvuku hlasivkami (fonace), slovní zásoba, porozumění textu a plynulost. Vaše dítě je všechny přirozeně vstřebá díky pravidelnému čtení před spaním.

4. Jazykový vývoj

Knížky a čtení v předškolním věku usnadní jazykový vývoj, což je jedna ze základních dovedností.

S výběrem vhodných knížek pro vaše děcko vám jistě pomohou zkušenější maminky nebo odborníci v knihkupectví.

Předčítání z oblíbené knížky děcku před spaním ho zklidní a zanechá v něm, ale i ve vás, příjemné vzpomínky.

Souhlas pro soubory cookies