Způsoby, jak dostat batole do postele bez stresu

Winnie Yu

Jednu chvíli pláče. Další chce vodu. A vy jen chcete, aby chvilku spalo. Tyto kroky vám pomůžou batole uspat.

Na konci dne jste vyčerpaná. Vaše energické batole je ale pořád vzhůru a čilé – a bojuje proti každému pokusu uložit ho do postele.

Není úplně neobvyklé, pokud batolata při ukládání do postele vzdorují. Dobrý spánek je ale nezbytný pro zdraví dítěte (a zachování vašeho zdravého rozumu). Je na vás, abyste mu pomohla vytvořit zdravé spánkové návyky, které bude pro zbytek života potřebovat. Zde najdete, co dělat.

Zaveďte rutinu Začněte každý večer nějakým uvolňovacím rituálem, který situaci připraví na odchod do postele. Každý večer vždy dítě převlékněte do pyžama, vyčistěte mu zuby a umyjte obličej. Začne být jasné, že tyto věci předcházejí době spánku. Dalšími způsoby, jak atmosféru zklidnit, je poslouchání klidné hudby, čtení knížky nebo koupání ve vaně. Odolejte pokušení si v tuto dobu s dítětem hrát, protože to ho spíš rozproudí, než uklidní.

Buďte důsledná Dodržujte každý večer stejnou rutinu, aby se dítě naučilo, že je čas jít do postele. Dítě se brzy naučí, co se od něj čeká.

Ať je to příjemné Dovolte dítěti, aby si s sebou do postele vzalo svou oblíbenou plyšovou hračku. Dejte mu jeho oblíbenou deku a nechte ho napít se vody. Než zavřete dveře, rozsviťte noční lampičku. Pokud potřebám dítěte vyhovíte, bude pro něj snadnější se uvolnit – a bude mít méně výmluv pro to, proč musí z postele vstávat.

S odpovědí na volání čekejte U dětí tohoto věku je časté, že vás budou po vašem odchodu z místnosti volat. Odolejte nutkání odpovědět na každé zavolání dítěte, a než odpovíte, několik sekund počkejte. Až zase zavolá znovu, čekejte o několik sekund déle a dejte mu příležitost usnout ještě předtím, než odpovíte. Až budete odpovídat, připomeňte mu, že je pro něj čas spánku. Pokud půjdete do místnosti, kde spí, nerozsvěcejte ani nezůstávejte příliš dlouho. Pokud se dítětem budete zabývat déle, než je nutné, bude o to déle vzhůru. Pokaždé, když do místnosti vejdete, zůstávejte od postýlky vždy dále.

Buďte trpělivá Dobré spánkové návyky si dítě neosvojí za jednu noc. A není to snadné, protože dítě je ve vaší společnosti rádo. Nepřestávejte ale to samé dělat každý večer. Vaše dítě si nakonec zvykne a vytěží z dobrého nočního spánku maximum.

Souhlas pro soubory cookies