Jak pomoci dítěti s nočními děsy

Cheryl Lock

Jako rodič máte sklony chránit miminko před tím, co v noci ruší jeho spánek. Na rozdíl od nočních můr nebo děsivých snů, noční děsy probíhají jinak.

Většinou batole usne bez problémů, ale probudí se vyděšené po dvou hodinách. I když se zdá být probuzené a rozrušené, vidíte, že nereaguje.

Nejdůležitější při uklidňování batolete při nočním děsu je děcko zklidnit. Uprostřed nočního děsu je batole většinou k neutišení. Nechte světlo ztlumené a mluvte na děcko tichým hlas. Ujišťujte ho, že jste u něj a že mu nenecháte ublížit.

Většina nočních děsů batolat trvá 10–30 minut, pak se dítě zpravidla uklidní, znovu usne a ráno už o ničem neví.

Nezapomínejte, že u některých batolat se noční děsy vyskytují, když jsou příliš unavena (další důvod pro to, aby si všichni členové rodiny občas přes den zdřímli!).

Zejména u malých dětí je důležité zachovávat pravidelný spánkový režim. Pokud při zavedeném pravidelném ukládání děcka ke spánku miminko stále trpí nočními děsy, zkuste ho uložit o 30 minut dříve a uvidíte, jestli to pomůže.

Bez ohledu na to, v jaké formě se noční děsy projevují, nemějte obavy, protože postupně s věkem přirozeně zmizí. Zanedlouho bude děcko zase spát nerušeným, vydatným nočním spánkem.

Souhlas pro soubory cookies