Začínáme s plenkami: na co si dát pozor u plenek

První věc, kterou budete při výběru plenek pro své miminko zvažovat, je to, jak mu padnou. Vzhledem k tomu, že miminka rostou velmi rychle, je důležité objevit plenky, které mu budou vyhovovat!

Při výběru plenek si ověřte některé faktory, než uděláte konečné rozhodnutí. Zvažujte cenu, pohodlí a absorpční schopnosti.

Pohodlí

Přesvědčte se, že jsou plenky vyrobeny z materiálů, které jsou pro pokožku vašeho děťátka příjemné.

Absorpční schopnosti

Jde zpravidla o jeden z nejdůležitějších faktorů při rozhodování o výběru plenek. Změřením absorpčních schopností plenky zjistíte, jak suchou udrží daná plenka pokožku vašeho miminka.

Podle Americké akademie pediatrů (AAP) udržování dětské pokožky v suchu rovněž pomůže zabránit vzniku opruzení z plenek.

Velikost plenky

Velikost plenky záleží na hmotnosti vašeho miminka a bývá označena na obalu. Mnoho plenek je také vhodných podle toho, jak aktivní vaše děťátko je. Jestliže vaše maličké leze, chodí nebo rychle upaluje, měli byste si najít plenky, které jsou vhodné speciálně pro tyto činnosti.

Budete-li nakupovat plenky před příchodem miminka na svět, je dobré získat nějaký odhad, co se týče hmotnosti miminka, protože vaše maličké může běžnou novorozeneckou váhu klidně přetrumfnout, radí AAP.

Kolik plenek je třeba mít po ruce

Obvyklou otázkou rodičů je „Kolik plenek opravdu potřebuji mít?“ Miminka mají zpravidla tendenci ušpinit plenku každých pár hodin, takže budete potřebovat kolem pěti plenek denně. Také budete chtít mít po ruce pár plenek navíc ve své přebalovací tašce a u příbuzných, které často navštěvujete.

Nezapomeňte, že první dva roky rostou miminka velmi rychle. Propočítejte, kolik vaše děťátko přibere na váze za prvních několik měsíců, a nakupte plenky ve velkém na základě tohoto tempa jeho růstu. Nechcete přece skladovat nadměrné zásoby a skončit s plenkami, které jsou pro vaše miminko příliš malé!

Při posouzení veškerých souvislostí AAP odhaduje, že rodiče novorozence spotřebují přibližně 3000 plenek jenom za první rok!

Druhy plenek

Zatímco standardní plenky na jedno použití jsou vyráběny pro každodenní použití, existují také plenky, které se vyrábějí pro speciální účely.

Například pro plavání budete potřebovat speciální vodoodpudivé plenky. A až přijde čas začít trénovat chození na nočník, existuje na trhu celá škála výrobků od plenek po tréninkové plenkové kalhotky.

Souhlas pro soubory cookies